İçindekiler
- 1 Genç Girişimci Desteği – Girişimci Destekleri, Kimler Yararlanabilir? 2022
- 1.1 2022 Genç Girişimci Destekleri
- 1.2 Genç Girişimci Desteği Nasıl Alınır ?
- 1.3 Genç Girişimci Desteği Avantajları
- 1.4 Genç girişimci desteklerinden kimler faydalanabilir?
- 1.5 Genç Girişimci Desteklerinden Kimler Faydalanamaz?
- 1.6 Devlet Desteği İle Butik Nasıl Açılır ?
- 1.7 Genç Girişimci Desteği Başvurusu
- 1.8 Genç Girişimci Desteği – Vergi Muafiyet
- 1.9 Kosgeb İş Planı Nasıl Hazırlanır ?
Genç Girişimci Desteği – Girişimci Destekleri, Kimler Yararlanabilir? 2022
Genç girişimci desteği sayesinde yeni girişimleri olan gençler, devletten alacakları teşvik sayesinde ayrıcalıklı haklar kazanmaktadır.
Genç girişimci desteği, devlet teşviki ile birlikte girişimci ekosistemine dahil olmak isteyen gençlere büyük bir fırsat sunmaktadır. Girişimleri olan gençler için ilk aşamada 75.000 TL’ye kadar olan gelirlerin vergisi, devlet tarafından alınmamaktadır. Bunun yanı sıra 1 yıl süreyle Bağkur primleri de devlet tarafından yatırılmaktadır. Şartları sağlayan gençler destekten yararlanarak kendi işlerinin patronu da olabilirler.
Yazımız içerisinde 2022 yılında verilen girişimci destekleri, avantajları, kimlerin faydalanabileceği ve başvurunun nasıl yapılacağı gibi hususlardan bahsedilmektedir.
2022 Genç Girişimci Destekleri
Genç girişimci desteği sayesinde sizde kendi işinizin patronu olarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Geliştirmek istediğiniz girişimlere büyük bir adım atarak, devletten de yardım alabilirsiniz.
Devlet tarafından verilen Genç girişimci desteği, iki farklı şekilde incelenebilir. Verilen destek paketi 29 yaş altındaki ve 18 yaşının üstündeki gençler için sağlanmaktadır. Genç girişimciler için verilen teşvik tutarı ise 75.000 TL’ye kadar vergi muafiyetini kapsamaktadır. Bunun yanı sıra kişiler, 12 ay boyunca BAĞKUR primlerini kendileri ödemek zorunda değildir. Bu prim de devlet tarafından sağlanmaktadır. 2022 yılında güncel BAĞKUR prim desteği 1.060 TL civarında olup, 12 ay boyunca bu prim devlet tarafından ödenmektedir.
Gelir vergisinden muafiyeti daha iyi anlamamız için şöyle bir örnek verebiliriz: 100.000 TL’lik bir satış yapan genç girişimci, 75.000 TL’lik gelirden muaf tutulur. Yani sadece kalan 25.000 TL’lik kısmın gelir vergisinin ödenmesi gerekmektedir. Devlet tarafından BAĞKUR primi 1 yıl boyunca karşılanırken, vergi muafiyeti ise 3 yıl boyunca geçerlidir.
Genç Girişimci Desteği Nasıl Alınır ?
Genç Girişimci Desteği Avantajları
Genç girişimci desteği ile birlikte hayallerinize 1 adım atmanız artık daha kolay. Pek çok avantajı sayesinde destekten yararlanarak, güçlü adımlarla ilerleyin!
Devlet tarafından uygulanan bu destek paketinden yararlanmanın birçok avantajı bulunmaktadır. En başta genç yaşta kendi işini kuran gençlerin başarılı olmaları için, devlet tarafından desteklendiği görülmektedir. Gençler başarılı oldukları takdirde işlerini daha da büyütebilir ve kazançlarını artırabilir. Örnek olarak internet üzerinden ticaret yapan bir genç başarısını yurt dışına taşıyabilir. Bununla beraber belki yurt dışına yaptığı satışlar sayesinde kendi markasını oluşturabilir ve kar oranını artırabilir.
Genç girişimci desteği, girişimci ruhu olan gençler açısından oldukça önemli bir destektir. Hali hazırda böyle bir planı olan gençlerin, adım atmak konusunda çekinceleri olabilir. Fakat devlet tarafından sağlanan bu avantajlar sayesinde çekinceleri bir nebze de olsa azalacaktır.
Genç Girişimci Desteklerinden Kimler Faydalanabilir?
Sağlanan girişimci desteğinden yararlanabilecek kişiler, devlet kanunları kapsamında değerlendirilmektedir. Bundan dolayı destekten yararlanacak olan kişilerin şartlara uygun olması gerekmektedir.
Genç girişimci desteklerinden kimler faydalanabilir?
- 29 yaşından küçük, 18 yaşından büyük olmanız gerekmektedir.
- Girişimci desteği ile kuracağınız şirket, şahıs şirketi ya da adi ortaklık şirketi olmalıdır. Limited şirketler ve anonim şirketler bu destek paketinden yararlanamaz.
- 1 Haziran 2018 tarihinden sonra BAĞKUR girişinin olmaması gerekmektedir.
- Girişim desteğinden faydalanmak istiyorsanız 1 Haziran 2018 tarihinden sonra kuracağınız ilk şirketin, yeni kuracağınız şirket olması gerekmektedir.
- İlk defa vergi mükellefi olmanız gerekmektedir.
- Farklı şirketlerde ortaklığı bulunmayan kişiler, bu destekten faydalanabilir.
- Tam mükellefiyet kapsamında olmanız gerekmektedir.
- Gelir Vergisi Kanunu 20. maddesi kapsamında, kazanç istisnası kapsamında yer alan kişiler bu destekten faydalanabilir.
Yukarıda yer alan şartları sağlayan kişiler girişim desteğinden faydalanabilirler.
Genç Girişimci Desteklerinden Kimler Faydalanamaz?
Sağlanan girişimci desteğinden yararlanabilecek kişiler, devlet kanunları kapsamında değerlendirilmektedir. Bundan dolayı destekten yararlanacak olan kişilerin şartlara uygun olması gerekmektedir.
Destek paketinden yararlanacak kişilere değindiğimiz kadar yararlanamayacak kişilere de değinmemiz gerekmektedir. Genç girişimci desteklerinden kimler faydalanamaz?
- Anonim veya limited şirket kuran kişiler bu destekten faydalanamazlar.
- 1 Haziran 2018 tarihinden sonra BAĞKUR girişi olan kişiler bu destekten faydalanamazlar.
- 1 Haziran 2018 tarihinden önce şahıs veya adi ortaklık şirketi kuran kişiler bu destekten faydalanamazlar.
- Başka şirketlerde ortaklığı bulunan kişiler bu destekten faydalanamazlar.
- 29 yaşını doldurmuş olan kişiler bu destekten faydalanamazlar.
- Daha önce vergi mükellefiyetine sahip olan kişiler bu destekten faydalanamazlar.
- Tam mükellefiyet kapsamında değerlendirilmeyen kişiler bu destekten faydalanamazlar.
Destekten yararlanma durumunuz olumlu ise başvurunun nasıl yapılacağını aşağıda yer alan başlıktan öğrenebilirsiniz!
Devlet Desteği İle Butik Nasıl Açılır ?
Genç Girişimci Desteği Başvurusu
Genç girişimci desteği başvurusu yapmak isteyen kişilerin öncelikle yukarıda yer alan şartları sağlaması gerekmektedir. Eğer yazan maddelere göre destekten yararlanmanızda bir sakınca yoksa, başvuru yapabilirsiniz.
Genç girişimci desteği başvurusu nasıl yapılır? Desteği almak isteyen kişiler öncelikli olarak bir işletme kurmaları gerekmektedir. Kurdukları işletmeye göre bulundukları vergi dairesine 10 gün içerisinde bildiri yapmalıdırlar. Daha sonrasında Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan genç girişimci olduğunuza dair bir yazı almanız gerekir. Bu yazıyı Sigorta Genel Kuruluna bildirmeli ve ibraz etmelisiniz. Bu sayede BAĞKUR prim ödemeleriniz de yapılacaktır.
Genç girişimci desteği almak isteyenler öncelikle işletme kurmalı ve bağlı bulunan vergi dairesine 10 gün içerisinde bildirim yapmalıdır. Ardından GİB’den genç girişimci olunduğuna dair bir yazı alınmalı ve SGK’ya bu yazı bildirilip ve ibraz ettirilmelidir. Böylece Bağkur prim ödemeleri yapılmaktadır.
Genç Girişimci Desteği – Vergi Muafiyet
Girişimci desteğinden yararlanacak kişiler için 75.000 TL’ye kadar gelir vergisinden muaflık söz konusudur. Bu muafiyet durumu 3 yıl süreyle geçerlidir.
Verilen genç girişimci desteği vergi muafiyet miktarının dışında ek kazancın gelir vergisinin ödenmesi gerekmektedir. 2022 yılı için vergi oranları şu şekilde belirlenmiştir:
- 32.000 TL’ye kadar olan gelirler için %15 oranında gelir vergisi ödenmektedir.
- 70.000 TL’ye kadar olan gelirler için: 32.000 TL’lik gelir kısmından 4.800 TL fazlası için ise %20 oranında gelir vergisi ödenmesi gerekmektedir.
- 170.000 TL’ye kadar olan gelirler için: 70.000 TL’lik gelir kısmından 12.400 TL fazlası için ise %27 oranında gelir vergisi ödenmesi gerekmektedir.
- 880.000 TL’ye kadar olan gelirler için: 170.000 TL’lik gelir kısmından 39.400 TL fazlası için ise %35 oranında gelir vergisi ödenmesi gerekmektedir.
- 880.000 TL’ye kadar aşan gelirler için: 880.000 TL’lik gelir kısmından 287.900 TL fazlası için ise %40 oranında gelir vergisi ödenmesi gerekmektedir.
Genç Girişimcilere Sektör Tavsiyesi
Genç girişimci desteği almak isteyen kişiler için sektör tavsiyeleri nelerdir? Yardım paketinden yararlanarak girişimci olan gençlerin en çok uğraştığı alanları bu başlık altında topladık!
Girişimci desteği kapsamında birçok farklı alanda iş kurabilirsiniz. Günümüzde bu desteği alarak işlerini büyütmeyi başaran topluluğun tercih ettiği iş alanları ise şu şekildedir:
- E-ticaret ve e-ihracat sektörü,
- Online ürün satışı ve mağaza açma,
- Sosyal medya danışmanlığı,
- Dijital ajans,
- Yazılıma dair site kurmak,
- Danışmanlık şirketleri ve yaşam koçlukları,
- Son olarak da start-up yapma bulunmaktadır.
Destekten yararlanarak kendi ilgi duyduğunuz alanda fırsatları değerlendirmek daha iyi olacaktır. Fakat sektörün önde giden başarılarını da göz ardı etmemek gerekir.
Kosgeb İş Planı Nasıl Hazırlanır ?
KOSGEB ÖRNEK İŞ PLANI DOSYASI İNDİR
Son Eklenen İçerikler ;
Trendyol’da Mağaza Nasıl Açılır?
İçindekiler1 Trendyol’da Mağaza Nasıl Açılır?1.1 Trendyol Mağazası Nedir?1.2 Trendyol’da kimler mağaza açabilir?1.3 Neden Bir Trendyol- [Yazının Devamı...]
Ağu
İnternetten Takı Satmak ve Satış Sitesi Kurmak Rehberi
İçindekiler1 İnternetten Takı Satmak ve Satış Sitesi Kurmak Rehberi1.1 Online takı mağazası ne kadar sürede- [Yazının Devamı...]
Ağu
Aliexpress’ten Toptan Ürün Satın Alma
İçindekiler1 Aliexpress’ten Toptan Satın Alma1.1 Toptan Alım İçin Aliexpress1.2 Aliexpress’ten Toptan Satın Alma1.3 Aliexpress Toplu- [Yazının Devamı...]
Ağu
KOSGEB Destekli İş Fikirleri
İçindekiler1 KOSGEB Destekli İş Fikirleri 2 KOSGEB Destekli Ne İş Yapabilirim?3 KOSGEB Hibeli İş Fikirleri4- [Yazının Devamı...]
Tem
İstanbul’da Toptan Giyim Nereden Alınır ?
İçindekiler1 İstanbul’da Toptan Giyim Nereden Alınır? Güncel Firma Listesi 1.1 İstanbul Toptan Giyim Ürünleri Nereden- [Yazının Devamı...]
Tem
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
İçindekiler1 Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?1.1 Şahıs Şirketi Nedir?1.1.1 Şahıs Şirketi Türleri Nelerdir?1.1.1.1 Adi Şirket1.1.1.2 Komandit- [Yazının Devamı...]
Tem
Yurtdışı Toptan Satış Siteleri ve Yurtdışından Toptan Ürün Almak
İçindekiler1 Yurtdışı Toptan Satış Siteleri ve Yurtdışından Toptan Ürün Almak2 Yurtdışı Toptan Satış Siteleri3 Almanya- [Yazının Devamı...]
Tem
Amazon FBA Türkiye’de Nasıl Yapılır?
İçindekiler1 Amazon FBA Türkiye’de Nasıl Yapılır?1.1 Amazon FBA Nasıl Çalışır?1.2 Amazon FBA Hizmetleri1.3 Amazon FBA- [Yazının Devamı...]
Tem