dropshipping

Dropshipping nedir?

Dropshipping nedir?

 Dropshipping, mağazanız için stok yapmadan ürün satabileceğiniz bir perakende yöntemidir. Mağazanızı gezen ve ürünlerinizi beğenip satın almak isteyen bir müşteri, ürün için sipariş oluşturur ve mağaza sahibi, ürünü üçüncü taraftan satın alarak doğrudan müşteriye kargolama yapar ve ürünü satıcı doğrudan ele almadan ürünü satmış ve kâr elde etmiş olur.

Standart perakende satış ile dropshipping yani stoksuz mağazacılık yapmak arasındaki fark ise dropshipping yapacak kişinin elinde stok tutmadan ticaretini yapmasıdır. Stoksuz mağazacılık yapan bir kimse ürünlerini sipariş üzerine üçüncü taraftan temin ederek ticaretini yapmaktadır.

Dropshipping yapmak için nelere sahip olmalıyız?

 Dropshipping yapmak isteyen kimsenin, Windows, Mac OS veya Linux tabanlı, internet tarayıcısı ve ürün filtreleyici yazılımı çalıştırabilen herhangi bir dizüstü veya masaüstü bilgisayara sahip olması yeterlidir. Dropshipping yaparken kazancımızın resmi evraklarda yasal olarak görünebilmesi ve vergi ödeyebilmek için drop shipping yapacak kişinin kendi adına şirket açması ve vergi levhasına sahip olması gerekmektedir.

Çoğu perakende yönteminde olduğu gibi stoksuz mağazacılık yapacak kişinin de ticarete başlamadan önce elinde hedef belirlediği satış miktarı kadar sermaye bulunması gerekmektedir, çünkü alıcı ürün satın almak istediğinde sipariş oluşturur ve sipariş süreci içerisinde mağaza sahibi ürünü önce satın alarak tedarik eder, sonrasında satın alınan ürünü siparişi oluşturulan müşterisinin adresine yönlendirir, bu nedenle sipariş alıcıya ulaşmadan sipariş tamamlanmayacağı için mağaza sahibi ürününü sattığı kişiden ürünün ücretini sipariş tamamlandıktan sonra alacaktır.

 Dropshipping yapmak istediğimiz firmanın hangi lokasyonunda (ABD, Singapur, BAE, Kanada, Türkiye) mağaza barındırmak istiyorsak ona göre kira fiyatlandırması değişebilir. Firma sizden her ay kira temin etmektedir, bu doğrultuda sermayenizde gerçek gider tablosuna yer açmanız gerekmektedir.

Filtreleme yazılımı stoksuz mağazacılık yapacak kişiler için büyük önem arz etmektedir, bu sebeple satmak istediğiniz ürünün markası, diğer bir deyişle tescili bulunmaması gerekmektedir. Bir ürünün markasının bulunup bulunmadığını öğrenebilmek için çeşitli global marka sorgulama siteleriyle çalışabilirsiniz ya da filtreleme yazılımı satın alarak ürün satmak istediğiniz kategoride kolayca markasız ürünlere ulaşabilir, birçok filtreleme seçeneği ile istediğiniz ürünü otomatik olarak mağazanıza ekleyebilirsiniz.

Ürünlerinizi satacağınız lokasyonun vatandaşlarıyla ve ürünü tedarik edeceğiniz lokasyonun toptancılarıyla iletişim kurabilecek dil yeteneklerine sahip olmanız gerekmektedir, aksi takdirde mağazanız iletişim konusunda zayıf kalırsa düşük puan alabilir ve bu durum satışlarınızı etkileyeceğinden kazancınız düşebilir.

amazon

Dropshipping yapmanın riskleri nelerdir?

Dropshipping yapmak standart perakende yöntemine göre risk yapısı en aza indirgenmiş bir perakende yöntemidir. Stoksuz yapılan bu perakende yöntemi, stok yapılan ürünlerin satılamaması, bozulması, hasar görmesi gibi durumlardan sizi kurtarır.

Her ticaret yönteminde olduğu gibi dropshipping de birkaç risk unsuruna sahiptir, tedarikçiniz ürünleri zamanında kargolamayabilir, eğer iyi araştırma yapılmazsa tedarikçiniz, aslında satın aldığınız ürünü çok daha düşük fiyatlara aynı yöntemle farklı bir yerden temin ediyor olabilir, eğer tedarikçinizle diyalog kurabilmek için dil yeteneğiniz yeterli değilse tedarikçi size ürünü diğer alıcılara sattığı temel fiyattan daha pahalıya satıyor olabilir ve bu durum kâr marjınızın düşmesine sebep olabilir.

Mağazanızı kurduğunuzda eğer yeteri kadar drop shipping hakkında bilgiye sahip değilseniz, işe ilk başladığınızda vermiş olduğunuz mağaza bulundurma kirası, filtreleme yazılımı ücretleri (Filtreleme yazılımı için aylık ödeme yapılır.) size zarar girdisi olarak dönüş yapabilmektedir.

Dropshipping nasıl yapılır?

 Nasıl yapılır?

Amazon Dropshipping yapabilmek için öncelikle bu sistemi bünyesinde barındıran ve girişimcileri kabul eden herhangi bir global veya ulusal firmaya üye olmanız ve mağaza hesabı açmanız gerekmektedir. Satmak istediğiniz kategoride ürünler seçmeli ve ürünleri bulduktan sonra mağazanıza eklemelisiniz, unutmayın ne kadar çok ürün o kadar çok kazanç demektir. Seçeceğiniz ürünler bir ihtiyaca veya hobiye hitap edebilir hangi ürünü veya ürünleri satmak isteyeceğiniz sizin tercihinizdir fakat çok satılan ve müşteri memnuniyeti yüksek ürünleri satmak sizin yararınıza olacaktır.

 Mağaza Yönetimi

Ürünleri nasıl mağazama ekleyeceğim ve markasız ürünleri nereden bulabilirim diyorsanız bu aşamada size yardımcı olabilecek iki seçenek mevcuttur, ürünlerin markasının tescile sahip olup olmadığını anlayabilmek için çeşitli marka tescil sorgulama sitelerinde mevcut markayı soruşturabilir veya filtreleme yazılımı kullanarak otomatik olarak yazılımın markasız ve seçtiğiniz kriterlerde ki ürünleri bulmasını ve mağazanıza eklemesini sağlayabilirsiniz.

 Ürün Tedariği ve İletişim

Ürünlerinizi satış yapacağınız mağaza lokasyonunun aksine tedarik edeceğiniz lokasyonda aramalısınız ve tedarik edeceğiniz ürünün satıcısıyla görüşmeniz, ürünü erken temin etmek ve uygun fiyatlara mâl etmek konusunda size yarar sağlayacaktır. Ürünü tedarik ettikten sonra sipariş aldığınız müşterinin adres bilgilerini doğru şekilde girmeli ve ürün iade, değişim veya iptal aşamalarında sistemi interaktif şekilde kullanabilmeli ve iletişimi alıcı ve tedarikçinizle iyi sağlamalısınız. Müşteri memnuniyeti sağlamanız mağazanıza artı olarak dönecektir.

 Nasıl Kâr Ederim?

Ürünü tedarik edeceğiniz tedarikçi ürünü satılan temel fiyatı altından size satmalı ve ürünleri zamanında kargolayarak müşterilerle aranızı iyi tutmalıdır. Eğer ürünlerinizi tedarik edilen temel fiyatın üstünde satın alırsanız üründen yeteri miktarda kâr edemez veya ürünü daha pahalı fiyattan satmak zorunda kalacağınız için satış yapmakta zorlanabilirsiniz. Burada sahip olduğumuz en büyük avantaj ürünü temin ederken stok yaparak almıyor olmamızdır, bu nedenle yapacağımız hatalı bir ticareti kısa sürede düzeltebilir ve zarar etmekten kurtulabiliriz.

Mağaza puanınızı yüksek tutmanız satışlarınızın daha stabil ve kârlı olmasını sağlayabilir. Mağaza puanınızı müşterilerinizden iyi geri dönüşler alarak ve kaliteli ürünleri uygun fiyatlara satarak sağlayabilirsiniz.

Gündemi iyi şekilde takip etmeniz, sahip olduğunuz trend bilgisini artıracak ve mağazanızda satmak istediğiniz ürünlerin satış potansiyelinin yükselmesine sebep olacaktır.

Sıkça sipariş aldığınız ürünlerin kategorilerini kafanızda belirleyerek, hangi kategorilerdeki ürünleri daha çok sattığınızı saptayabilir ve bu kategorilere yoğunlaşarak satışlarınızı artırabilirsiniz.

 Kriz Yönetimi

Müşteri mağazanızdan satın aldığı ürünü beğenmemesi takdirinde iade edebilir veya değişimini sağlayabilir, bu durumlarda müşteri ile iletişimi iyi tutmalı ve müşterinin iade veya değişim talebini kabul ederek, müşteriye ürünü kargolatmalı ve ürün tedarikçiye ulaştığında tedarikçiden aldığınız ürün için müşterinin yaptığı işlemin aynısını yaparak iade veya değişimini sağlamalısınız.

Dropshipping işini kimler yapabilir?

 Dropshipping işini, üniversite öğrencileri, yeni iş arayanlar, ek iş isteyenler, kendi işini kurmak isteyenler, çalıştığı işten memnun olmayanlar, ticaret yapmak istiyorum ama daha az riskli olsun diyenler ve 18 yaşını doldurmuş reşit gerçek kişiler yapabilir ve bu perakende satış yönteminden faydalanabilir, para kazanabilirler. Size vermiş olduğumuz tavsiyeleri uygulayarak drop shipping ile kazanmaya başlayabilir edindiğiniz bilgilerle işinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Bu iş modelinin de ticaretin birçok dalından biri olduğunu unutmamak gerekir, kazandırabilir veya kazandırmayabilir, fakat denemeye değer popüler kazanç yöntemlerinden biridir.

 

 

 

 

 

Son Eklenen İçerikler ;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir