Yabancı ve Yerli Üretici Firmalar ile Çalışmanın Avantajları Nelerdir?
En hızlı ve verimli ürün teslimatı, satış çabalarınızı sürdürülebilir kılmanın anahtarıdır. Bu prosedürde, tedarik ağı çok önemlidir. Bu nedenle, sattığınız bitmiş ürünleri yapmak için malzeme veya hammadde satın alırken doğru tedarikçiyi seçmek önemlidir. Hem yerli hem de uluslararası üreticilerle iş birliği yapabilmek için güçlü bir tedarik ağının oluşturulması gerekiyor. Bu yöntemle hizmetlerinizin kalibresini önemli ölçüde yükseltebilirsiniz.
B2B veya B2C iş stratejisi kullanarak satış yapmayı düşünüyorsanız, üretici seçimine dikkat etmek çok önemlidir. Yanlış sağlayıcıyı seçerseniz iş akışı kesintileri meydana gelebilir. Böyle bir durumda tüketici memnuniyetinde bir düşüş olabilir. Ürün özellikleri ve fiyat gibi faktörler tartılarak yurtiçi veya yurtdışı üreticilerle iş birliği yapılıp yapılmayacağına karar verilebilir.
B2C Modeli Tam Olarak Nedir?
Yerli ve yabancı üreticilerle çalışmanın faydalarını tartışmadan önce B2B ve B2C iş modellerini anlatmakta fayda var. Bu satış yöntemlerinde tedarikçi seçimi çok önemlidir. B2C satışları, doğrudan müşteriye hitap eden satışlardır. Başka bir deyişle, bir firmadan bir müşteriye perakende satıştan kastedilen budur. İşletmeler arası satışlara B2B satışlar denir. Söz konusu model, nihai alıcı dışındaki müşterilere yapılan satışları kapsamaktadır. Örnek olarak, bir tarımsal işletmeye traktör parçaları üreten bir işletme tarafından mal satışını düşünün.
Yerli Üreticileri Firmalar ile Çalışmanın Faydaları Nelerdir?
Operasyon süreçlerinizin hızlı ilerlemesini istiyorsanız yerli üreticilerle çalışmak en iyi seçenek olabilir. Türk işletmeleri ile çalıştığınızda ödeme, teslimat gibi gümrüksüz işlemler hızlı bir şekilde gerçekleşir. Ayrıca lojistik avantajlardan da bu şekilde yararlanmak mümkündür. Ayrıca taleplerinizi yakındaki işletmelere daha kolay ve hızlı bir şekilde iletebilirsiniz.
Yerli Üretici Firmalar İletişim Basitliği
Yerli üreticilerle çalıştığınızda aynı dili konuştuğunuz ve aynı millette olduğunuz için iletişim daha kolaydır. Doğal olarak iletişim kolaylığı, üretim aşamasında ihtiyaçlarınızı dile getirmenizi ve üretim sürecini daha iyi anlamanızı da kolaylaştırır. Aynı saat diliminde olduğunuz için saat farklılıklarından kaynaklanan herhangi bir iletişim sorunu yaşamazsınız. Bu, izleme işlerini son derece basit hale getirir.
Kısaltılmış Tedarik Süreci
Teslimat süresi de yurt içinde olması nedeniyle büyük ölçüde kısalmaktadır. Üreticilerle çalışmak, iletişimi kolaylaştırır ve ürün tedariği konusuna yardımcı olur. Yurtdışındaki firmalardan mal tedariki için daha uzun nakliye gecikmeleri sonucu, talebin yüksek olduğu zamanlarda stoklarınızın tükenmesi olasıdır.
Yerli Üretici Firmalar ile Tedarik Maliyetleri Daha Düşüktür
Yerli üreticilere yakın olduğunuz için daha hızlı sevkiyat ve daha az nakliye masrafından yararlanacaksınız. Yenileme işlemi sırasında ürün satın alırken nakliye için daha az ödeme yaparsınız.
Malları Yerinde Kontrol Edebilirsiniz
Yerli üreticilerle çalışırken üretilen ürünleri yerinde inceleyebilirsiniz, bu onların avantajlarından biridir. Yurtiçi seyahat daha kolay olduğu için üretim yerini ziyaret etme ve ürün kalitesini ve üretim sürecini ilk elden değerlendirme fırsatınız olur. Bu, satın aldığınız malları şahsen inceleme şansı verir.
Daha Esnek Ödeme Seçenekleri
Yerli üreticilerle iş yaparken daha uyumlu ödeme seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Bazı yabancı işletmeler, sizin için uygun olan belirli ödeme yöntemlerini kabul etmeyebilir. Ödemelerinizi yabancı para biriminde yaparsanız, ödediğiniz üretim giderleri de sık sık dalgalanma gösterebilir.
Yerli Üreticileri Firmalar ile Çalışmanın Ne Gibi Dezavantajları Vardır?
Yerli üreticilerle çalışmanın fiyat ve ürün seçimi açısından sakıncaları olabilir. Türkiye’de bazı ticari sektörlerde, her yerde olmasa da gelişmiş bir sanayi çıktısı var. Bu nedenle Türk işletmeleri ile çalışırken hammadde veya mal temininde sorunlar yaşamanız olasıdır. Potansiyel tehlikeler tahmin edilerek bu dezavantajlar ortadan kaldırılabilir.
Üretim Giderleri Artabilir
Yerli üretici firmalar , diğer ülkelerden daha yüksek üretim maliyetlerine neden olabilir. İnsanları işe almak ve hammadde satın almak gibi arka plan harcamaları, malın üretim maliyetini artırabilir.
Üretim Kapasitesi Limiti
Fabrikanın büyüklüğüne bağlı olarak yerel işletmelerin üretim kapasitesi de kısıtlanabilmektedir. Belirli bir talep olmazsa üretici kapasitesini artırmak istemeyecektir. Bu durumda sınırlı bir kapasiteye sahiptirler ancak sizin için sürekli üretim yapabilirler. Satış kapasitenizi geliştirememeniz nedeniyle bu, işinizin büyümesini engelleyebilir.
Tek Bir Üreticiye Bağımlılık, Tedarik Sorunlarına Neden Olabilir
Tedarik sorunları, tek bir yerli üretici firmalar ile çalışırken ve bağlantılıyken de ortaya çıkabilir. Tek bir şirketle çalıştığınızda, herhangi bir kesinti sizi anında etkileyecektir. Firmanız da bu durumdan olumsuz etkilenecektir çünkü üretimin yavaşlaması veya durması nedeniyle yeni ürün tedarik edemeyeceksiniz.
Yerli Üreticilerle İletişimde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yerli üretici firmalar ile iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de lojistik hizmettir. Teslimat prosedürlerinde ürün kalitesinin korunması, nihai ürünün kalitesi kadar önemlidir. Gelişmiş kargo ve lojistik ağına sahip bir üretici seçerek satış süreçlerinizin en yüksek kalitede olmasını garanti edebilirsiniz. Özellikle gıda ve tıbbi malzeme gibi hassas ürünler için temel lojistik koşulların yerine getirildiğinden emin olmaya çok dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Mal veya hammadde tedarik ederken devlet sübvansiyonları sizin yararınıza kullanılabilir. Bu süreçte diğer ödenek ve kredilerle birlikte KOSGEB hibelerinden yararlanabilirsiniz. Bütçenizi belirlemeden önce bu destekleri araştırmanızı tavsiye ederiz. Başvurunuz onaylanırsa, satın alma maliyetlerini ödemek için düşük faizli hibe veya kredi kullanabilirsiniz.
Yabancı Üreticilerle Çalışmak Ne Fayda Sağlar?
Yabancı üreticilerle çalışmanın maliyet, ürün çeşitliliği ve ağ oluşturma açısından faydaları vardır. Yurtdışı üreticilerle iş birliği yaparak daha geniş bir ürün yelpazesi tedarik edebilirsiniz. Özellikle büyük miktarlarda mal ve hammadde satın almak istiyorsanız, Uluslararası işletmeleri seçmenizi tavsiye ederiz. Uluslararası işletmelerle bağlantı kurarak müşteri portföyünüzü genişletebilirsiniz. B2B iş modeli bu bağlantılardan büyük ölçüde yararlanır.
Yerli Üretime Göre Maliyetler Daha Düşüktür
Yerli üretici firmalar İşçilik ve üretim giderleri açısından yabancı üreticiler yerli üreticilerden daha az parayla ürünlerinizi üretebilirler. Ucuz iş gücü ve geniş üretim hattı sayesinde ürünleri daha büyük kapasitede ve daha düşük maliyetle teslim edebilirsiniz.
Daha Fazla Seçeneğiniz Olabilir
Ek olarak, birkaç üretim seçeneğiniz olabilir. Ürünlerinizi yurtdışında üretebilecek birden fazla üretici bulmak daha olasıdır. Bu yaklaşımda, bir firma ile sorununuz olsa bile, birden fazla üreticiden mal tedarik edebileceğiniz için ürünlerinizi sürekli olarak yenileyebileceksiniz.
Yurtdışındaki Üreticileri Bulmak Genellikle Basittir
Yurtdışında istediğiniz malı istediğiniz kalitede yapabilen işletmeleri bulmak artık daha kolay. Birçok üretici, çeşitli pazarlarda veya platformlarda kendini gösterdiğinden veya reklamlar aracılığıyla kendilerini pazarladığından, bu işletmelerle çevrimiçi olarak hızlı bir şekilde iletişim kurabilirsiniz.
Üretim Kapasitesi
Yabancı üreticiler genellikle uzun üretim hatlarına sahip olduklarından, büyük miktarda ürünü tek seferde teslim edebilir. Bu, doğru miktarda mal sipariş etmenizi sağlar. Toplu sipariş üretim giderlerini daha da düşüreceğinden, mallarınızın fiyatını da düşürebilirsiniz.
Yabancı Üreticilerle Çalışmanın Dezavantajları
Başka ülkelerdeki üreticilerle çalışmak bazı riskler ve dezavantajlar taşır. Acilen bir şeye ihtiyacınız varsa, uluslararası şirketlerle çalışmak en iyi hareket tarzı olmayabilir. Diğer ülkelerden makul fiyatlara mal satın almak mümkün olsa da, bütçe belirlenirken gümrük ve nakliye işlemlerinin de hesaba katılması önemlidir. Risklerin farkında olarak, dezavantajlardan kaçınılabilir.
Yükselen Nakliye Fiyatları
Yabancı bir şirketle çalışırsanız nakliye fiyatlarınız artacaktır. Ürünleri, özellikle hacimli ise, gemi veya uçak ile gönderim gerekli olacaktır. Bu nedenle, paradan tasarruf etmek için önemli sayıda sipariş vermelisiniz. Bu durumda bir depoya ihtiyacınız olacak ve bunun sonucunda depolama masraflarınız da artabilir.
Daha Uzun Tedarik Süreci
Ürünün size nakliyesinin maliyeti ve süresi, ürünlerin ne kadar uzaklıktan geldiğine göre etkilenecektir. Bu nedenle stok yenileme sürecinde yüksek stok alt limitlerini korumalı, siparişleri öngörmeli ve yeni ürün alımlarını etkin bir şekilde yönetmelisiniz.
Gümrük Sorunları
Uluslararası üreticilerle çalışmak, yurtdışından ürün getirmek ürünlerinizin gümrükte bekletilmesine veya başka sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Gümrükte bekletilirse malın değeri düşecek ve bu ürünlerin stoğunuza eklenmesi daha uzun sürecektir. Gümrükteki sorunlar bazen öngörülemeyen masraflara da neden olabilir.
Malları Şahsen Kontrol Edemeyebilirsiniz
Üretici yurt dışında olduğu için üretim sürecini ve ürün kalitesini gözlemlemek için bu firmayı ziyaret etmeniz zor. Bu işletmeleri başlangıçta kontrol amaçlı ziyaret etseniz dahi bu kontrolleri yapmaya devam edemezsiniz. Bu, mallarınızın kalitesi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, üretim kalitesinin tek tip olmasını sağlamak için belirli sözleşmeler ve anlaşmalar yapmanız gerekebilir.
Yabancı Üreticilerle İletişim Kurarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Uluslararası üreticilerle çalışırken bazen iletişim kurmak zor olabilir. Bu işlemleri yazılı olarak değil sözlü olarak gerçekleştirmeniz tavsiye edilir. Saat farkı telefon görüşmelerini zorlaştırabilir. Taleplerinizi e-posta ile göndererek bu sorunları aşabilirsiniz. Yabancı işletmelerle konuşurken dil engeli dikkate alınması gereken bir sorundur. İngilizce, Uluslararası işletmelerle iletişim kurmak için kullanılabilir. Dilsel hatalardan kaynaklanan sorunları önlemek için göndermeden önce e-postanızı iki kez kontrol etmeniz önerilir. Diğer dilleri konuşan personeli işe alarak da e-posta trafiğinin sorunsuz olmasını garanti edebilirsiniz.
Yerli ve Yabancı İşletmelerle Çalışmak Arasında Nasıl Bir Seçim Yapmalısınız?
Sektöre bağlı olarak yerli ve yabancı üreticilerle çalışmanın farklı faydaları vardır. Örneğin tekstil ürünleri satıyorsanız yerli firmaları tercih etmeniz maliyet ve zaman açısından daha avantajlı olacaktır. Yüksek teknoloji ürünleri için ise uluslararası şirketleri seçebilirsiniz. Tedarikçi seçmeden önce fiyat, kalite gibi faktörlere göre ihtiyaçlarınızı belirlemenizde fayda var. Satış işlemleriniz için en uygun seçeneği bu şekilde belirleyebilirsiniz.