e-ticaret-kanunu

Yeni e-Ticaret Kanunu 2022 – Kanun Teklifi Neler Getirdi?

Yeni e-Ticaret Kanunu 2022 – Kanun Teklifi Neler Getirdi?

Yeni -Ticaret Kanunu ile birlikte Elektronik Ticaret hakkında yeni düzenlemeler kabul edildi.

Elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkında değişiklik yapılmasına dair düzenleme, TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edilerek yasa haline geldi. Yapılan yeni kanun teklifi ile birlikte e-ticaret sektöründe haksız rekabet ve tekelleşme durumlarının önüne geçilmesi sağlandı. Yapılan düzenleme ile birlikte pazara yeni aktörlerinin girişinin kolaylaştırılması, pazarın dengeli olması ve sağlıklı büyümesi amaçlanmaktadır.

Yeni Ticaret Kanunu İle Birlikte E-Ticaret Kavramı Değişiyor

Yeni Ticaret Kanunu ile birlikte e-ticaret pazar yerlerinin artık elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı olarak adlandırılmaktadır.

Kanun düzenlemesiyle birlikte pazar yerinin kendi ürünlerinin satışını yapması fark edilmeksizin elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı olarak adlandırılmasına karar verildi. Pazar yerlerinde kendi ürünlerini veya hizmetlerininin teminini yapan sağlayıcılar ise elektronik ticaret hizmet sağlayıcı olarak tanımlanacak.

Kanun ile birlikte hayatımıza yeni gelen kelimeler arasında “e-ticaret pazar yeri” ve “e-ticaret ortamı” tanımları da belirlilik olması açısından eklenecek.

Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılara Getirilen Yükümlülükler

TBMM tarafından onaylanan Yeni e-Ticaret Kanunu ile birlikte hizmet sağlayıcılara yeni yükümlülükler getirildi.

TBMM tarafından yasalaşan kanun neticesinde : 1 yıllık takvimdeki işlem hacmine göre elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılara yeni yükümlülükler getirildi. Getirilen yükümlülükler ise elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların işlem hacimlerine göre değişiklik gösteriyor. İşlem hacim limitleri 10 milyar, 30 milyar ve 60 milyar TL olacak şekilde 3 farklı sistemde inceleniyor.

  • Net İşlem Hacmi 10 Milyar TL

2022 yılında kabul edilen Yeni Ticaret Kanunu ile birlikte geliri 10 milyar TL – 29.9 milyar TL aralığı için yeni yükümlülükler bulunmaktadır. İşlem hacmi bu değerlerde olan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılar için getirilen yükümlülükler şu şekildedir:

  • E-ticaret hizmet sağlayıcının satışları ve elde ettiği verilere, bedelsiz ve etkin şekilde erişim sağlayabilir.
  • Birden fazla e-ticaret ortamında faaliyet gösteriliyor ise bu ortamlar arasında erişim imkanı sunulması yasaktır.
  • Bağımsız Denetim Kuruluşu tarafından hazırlanan denetim raporunun Ticaret Bakanlığı’na sunulması gerekmektedir.
  • Net İşlem Hacmi 30 Milyar TL

2022 yılında kabul edilen Yeni Ticaret Kanunu ile birlikte geliri 30 milyar TL – 59.9 milyar TL aralığı için yeni yükümlülükler bulunmaktadır. İşlem hacmi bu değerlerde olan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılar için getirilen yükümlülükler şu şekildedir:

  • E-ticaret hizmet sağlayıcının ticari ilişkileri, alternatif kanallardan hizmet sunması ve reklam yapması kısıtlanamaz.
  • Herhangi bir kişinin mal ve hizmet temini yapmasında zorlama yapılamaz.
  • Yukarıda yer alan maddeleri içeren herhangi bir sözleşme, e-ticaret hizmet sağlayıcılara yönelik yapılan sözleşmede yer alamaz.

 

  • Net İşlem Hacmi 60 Milyar TL

Yeni Ticaret Kanunu ile birlikte geliri 60 milyar TL üzerindeki elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılara yeni yükümlülükler getirilmiştir. İşlem hacmi bu değerlerde olan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılar için getirilen yükümlülükler şu şekildedir:

  • İptal ve iade işlemler haricindeki işlem sayısı 100000 adetin üzerinde ise aracılık sunulan pazar yerlerine yönelik işlemlerde değişiklik şu şekildedir: Satılan ürünlere yönelik ekonomik bütünlük içinde bulunulan bankaların kredi verme işlemlerine yönelik faaliyetler yapılamaz. Aracılık yapılan pazar yerlerinde kredi kartıyla yapılan kredili ödeme yöntemleri ve diğer ödeme yöntemleri bu kuralı kapsamamaktadır.
  • Aynı zamanda aracılık yapılan pazar yerlerinde, ekonomik bütünlük içerisinde bulunan bankalar ve şirketler için de şöyle bir düzenleme yapıldı: Elektronik para kuruluşlarına ihraç edilen elektronik paraların kabul edilmesi artık mümkün değil. Şirketin buna izin vermesi de, yeni düzenleme ile yasaklanmıştır.

Yeni Ticaret Kanunu İle Birlikte Kargo ve Lojistik Değişiklikleri

TBMM tarafından kabul edilen ticaret kanunu ile birlikte kargo ve lojistik işlemlerinde de çeşitli değişiklikler mevcut.

Lojistik ve kargo hizmetlerinde söz sahibi olmanın diğer işletmeler açısından rekabeti sekteye uğrattığı görülmüştür. Bundan dolayı e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılar, ekstra taşıma işleri organizatörlüğü ve posta hizmet sağlayıcılığı yapamaz. Kısacası e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılar yalnızca aracılık hizmeti sundukları firmalara ve kendi ürünlerine hizmet verebilir. Bu maddede bulunan esneklik ise şu şekildedir: Ekonomik bütünlük içerisinde bulunulan şirketlerin taşımacılık işlemleri de gerçekleştirilebilir.

Yeni Ticaret Kanunu ve Haksız Rekabet

Yeni Ticaret Kanunu içerisinde haksız rekabetin önlenmesi açısından birçok düzenleme yapılmıştır.

Kanun ile birlikte haksız rekabetin olabildiğince önlenmesi amaçlanmıştır. Haksız ticari uygulamalarda e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılara çeşitli cezalar kesilmektedir. Kesilen bu ceza, her bir e-ticaret hizmet sağlayıcısı için 10.000 TL’den 100.000 TL’ye kadar değişiklik göstermektedir. Yapılan her haksız rekabet uygulamasında yukarıda belirtilen miktarda idari para cezası verilmesine karar verilmiştir.

E-ticaret aracı hizmet sağlayıcısı tarafından satış fiyatında tek taraflı değişiklik yapılabilirdi. Fakat şu anda, e-ticaret hizmet sağlayıcıyı kampanyalı mal ve hizmet satışına zorlamak mümkün değil. Zorlayan her e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıya, her bir e-ticaret hizmet sağlayıcı için 500.000 TL para cezası verilecektir.

Lisans Yenilemek Zorunda Olan İşletmeler

TBMM tarafından kabul edilen Yeni Ticaret Kanunu ile birlikte lisans yenilemek zorunda olan işletmeler olacak.

Meclis tarafından kabul edilen karar şu şekilde: 1 yıllık süreçte net işlem hacmi 10 milyar TL üzerinde olan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcı, yeni lisans almak zorundadır. Ek olarak 10 milyar TL hacmin yanı sıra iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 100.000 üzerinde olmalıdır. Yani iki şartı da sağlayan işletmelerin Ticaret Bakanlığından yeni lisans almaları gerekir. Lisansların düzenli olarak yenilenmesi de yeni şartlar arasındadır. Lisans ücreti e-ticaret pazar yerlerinde 1 önceki takvim yılında gerçekleşen tutar oranında tahsil edilmektedir. Ayrıca ödenecek olan bu ücret Ticaret Bakanlığına peşin olarak ödenecektir.

Yeni Ticaret Kanunu Kapsamı Dışındaki Sektörler

Yeni Ticaret Kanunu kapsamı dışında kalan sektörler de mevcut. Bu sektörlerde yukarıda yer alan kanun hükümleri uygulanmamaktadır.

Ticaret Kanunu kapsamı dışında olan sektörler hangileri?

  • Seyahat acenteliği,
  • Sivil havacılık,
  • Bireysel emeklilik,
  • Bankacılık sektörü,
  • Sigortacılık,
  • Finansman,
  • Sermaye piyasası,
  • Ödeme hizmetleri,
  • Bahis ve şans oyunları,
  • Elektronik haberleşme alanında faaliyet gösteren işletmeler.

Yukarıda yer alan işletmeler e-ticaret aracı hizmet sağlayıcı veya e-ticaret hizmet sağlayıcı olarak kabul edilmeyecektir. E-ticaret aracı hizmet sağlayıcılar yer alan bu yükümlülüklere 1 Ocak 2024 tarihine kadar uyum sağlamak zorundadır. Lisans alma yükümlülüğü ise 1 ocak 2025 tarihinden itibaren yerine getirilmek zorundadır. Diğer düzenlemeler 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir