Yeni Gümrük Yasası – Yurtdışından Ürün Getirme Vergileri ve Maliyeti

Yeni Gümrük Yasası

Online alışverişlere olan talebin artmasıyla birlikte, birçok farklı pazaryeri piyasada yerini aldı. Gerek yurt içi gerekse de yurt dışı alışveriş siteleri oldukça popüler bir hale geldi. Yurt dışında bulunan online Pazar yerlerinde, elektronikten tekstile, kozmetikten ev eşyasına kadar birçok ürünü almak mümkün. Ancak yapılan açıklamaya göre yurt dışı alışveriş sitelerinden yapılan alışverişlerde, ürünler için ödenen vergide düzenlemeye gidiliyor. Yapılan değişiklikle birlikte 1 Mayıs tarihinden itibaren Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelecek eşyalarda, gümrük vergisi %20 oranından %30 oranına çıkacak. Kargoyla bireysel ithalatta 1500 Euro’luk limit, 150 Euro olacak.

Ticari amaç taşımayan, kişisel ürünler belirlenen kurallar çerçevesinde yurt dışından bireysel olarak ithal edilebilmektedir. Bireysel ithalat yapan kişiler, genellikle internet sitelerinden online alışveriş yapıyor. Yapılan alışverişlerdeki ürünler, hızlı kargo şirketleri aracılığıyla getirtilerek gümrük idaresine beyanda bulunulup, yalnızca tek bir vergi tahsil ediliyor. Bu işleme tek ve maktu vergi denilmektedir.

 

Yurtdışından Nasıl Ürün Getilir ? Yeni Yasaya Göre !

İthalat Vergileri Ne Kadar Oldu ?

Yurtdışından Ürün Getirmenin Vergileri Ne Kadar ?

Yurtdışından Nasıl Ürün Getirilir ?

1500 Euro’ya kadar yapılan bireysel ithalatlarda, ürünün AB’den gelmesi halinde %18, AB dışından gelmedi halinde ise %20 oranında tek (maktu) vergi ödenir. İthal edilen ürünün Özel Tüketim Vergisi Kanunu kapsamında olması durumunda ise %20 oranında Özel Tüketim Vergisi alınmaktadır.

Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanı Hakan Uçak’ın yaptığı açıklamaya göre, 1000 Euro olan oyun konsolunun ithalatında, 200 Euro ilave Gümrük Vergisi, 240 Euro Özel Tüketim Vergisi ve 259,20 Euro da Katma Değer Vergisi ödenecek. Yani 1000 Euro değerinde olan ürünün toplam fiyatı 1.699,20 Euro’ya ihtal edilmiş olacak.

6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda belirtilen oranlara ilave olarak % 20 oranında maktu vergi ödenecek.

Yurt dışından getirilen eşyaların brüt olarak ağırlığının 30 kg geçmemesi gerekir.

Diplomatik eşya ve 58. Madde kapsamında yolcu eşyalarının hızlı kargo ya da posta yoluyla gelmesi durumunda kıymet ve ağırlık sınırı uygulanmayacak.

 

Vergiden Kimler Muaf Olacak?

Yapılan açıklamalara göre, bilgi edinme, ticari araştırmaya yönelik ürünler, analiz ve test edilmek için getirilen eşyalar vergiden muaf tutulacak. Yurt dışından tıbbi araştırma için Türkiye’ye getirilen biyolojik materyaller de bu kapsam içerisinde değerlendirilecek. Fakat bu materyallerin, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış olan tıbbi laboratuvar ve genetik merkezler adına gönderilmesi gerekiyor.

Milli savunma ve iç güvenlik kapsamında serbest dolaşım içerisinde yer alan motorlu araçların, beyannamenin tescil tarihinden itibaren 10 yıl geçmediği sürece gümrük vergileri tahsil edilmeden satışın gerçekleşmeyeceği hükmedildi.

Değeri 1500 Euro’yu geçmemek şartıyla,  yolcu ile birlikte Türkiye’ye gelen Ek-9’da bulunan liste kapsamı dışında kalan ve değeri 61 inci madde içerisinde belirtilen hediyelik eşya limitinin üstünde olan ticari miktar arz etmeyen eşyanın değeri üzerinden birinci fıkrada belirtilen oranlarda tek vergi tahsil edilecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yeni Gümrük Yasası – Yurtdışından Ürün Getirme Vergileri ve Maliyeti” te bir düşünce

  1. Pingback: Aliexpress'ten Toptan Ürün Satın Alma Hacı Mehmet KAYA ; Dijital İş Geliştirme Uzmanı | SEO

  2. Pingback: Yerli ve Yabancı Üretici Firmalar İle Çalışmak Hacı Mehmet KAYA ; Dijital İş Geliştirme Uzmanı | SEO

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir