WodrPress LiteSpeed Cache Ayarları

WodrPress LiteSpeed Cache Ayarları

(En İyi Performans)

En basit haliyle anlatmak gerekirse LiteSpeed bir web yazılımıdır. WordPress web sitenizi en uygun şekilde kullanmak için LiteSpeed Cache eklentisi önbellekleme için kullanılacak en iyi uzantılardan biridir. Kısaltma olarak LSWS şeklinde tabir edilir. LiteSpeed Cache ayarları doğru şekilde yapıldığında daha az hemen çıkma oranına, daha hızlı yüklenen web sayfalarına, daha iyi SEO sonuçlarının yanı sıra daha iyi dönüşümle sonuçlanan çok hızlı web sitelerine sahip olabilirsiniz. Web server sunucu tarafından çalışarak kodları derleyip tarayıcınıza HTML olarak gönderir.

LiteSpeed ücretli bir yazılımdır. Ancak, OpenLiteSpeed adında açık kaynaklı ve ücretsiz sürümü de mevcuttur. LiteSpeed, WordPress için yapılan özel bir yazılım değildir. Ama WordPress, Magento, Presta Shop, Jumlo gibi yazılımlar için eklentisi bulunmaktadır. Ülkemizde ise Turhost, Veridye, Güzel Hosting gibi aracı firmalar OpenLiteSpeed yazılımını kullanıcılara ulaştırır.

LiteSpeed Cache uzantısını sitenizde kullanmak üzere yüklemek için LiteSpeed Cache eklenti sayfasına girerek indirebilir veya WordPress sol panelden eklentiler sekmesini tıkladıktan sonra yeni ekle bölümünden arama yaparak kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

LiteSpeed Cache Nasıl Çalışır?

WordPress LiteSpeed CacheLiteSpeed Cache eklentisi tarayıcının sunucudan istediği dosyaları çeşitli işlemlerden geçirerek göndermesidir. Aslına bakacak olursak diğer cache eklentileri az çok aynı iş düzeninde çalışır. Bu çalışma şeklindeki ortak amaç istenilen sorguları azaltarak veri miktarını en aza indirmektir. Gereksiz boşlukları silmek, ccs ve javascript dosyalarını küçültmek, birleştirip tek bir dosya halinde sunmak ve sıkıştırma gibi işlemleri yapar. Yaptığı işlemler bunlarla sınırlı değildir. Sizin seçtiğiniz ayarlar doğrultusunda dosyaların aynı gönderilmesini, resimlerin optimize edilmesini, fontların düzenlenmesini sağlar.

LiteSpeed Cache sunucuda kurulu olan yazılım sayesinde tüm bu işlemleri yapar. Farklı cache eklentileri bu işlemleri PHP ile yapar. Zaten LiteSpeed Cache’i diğer cache eklentilerinden öne çıkaran ve daha hızlı olmasını sağlayan en özellik bu olmuştur.

WordPress LiteSpeed Cache Ayarları

LiteSpeed Cache eklentisinin kurulumunu yapabilmeniz için, kullanmış olduğunuz sunucuda LiteSpeed Web Server alt yapısı mevcut halde yüklü olmalıdır. Tabi sunucunuz LiteSpeed eklentisini desteklemelidir. Özellikle yoğun ziyaretçi alan bir web siteniz varsa LiteSpeed Cache eklentisi WordPress performansını büyük oranda geliştirir.

Genel Ayarlar: WordPress sol panelinden LiteSpeed Cache kısmına gelip General Bölümüne tıklamanız yeterli olacaktır.

Domain Key: Bir Quıc Cloud Cdn özelliği kullanmak istiyorsanız bu alandan bağlantı kurabilirsiniz. Eğer bu hizmeti kullanmıyorsanız bağlantı kullanmanıza gerek yoktur.

Notifications: Bu ayar tanıtımlar, yeni sürümler, yeni haberler ve beta sürümleri gibi son haberlerden bilgi almak için kullanılır. Eğer bildirim almak istemiyorsanız kapalı konumda kullanabilirsiniz.

Automatically Upgrade: Bu ayarı açık konumda kullanmanız durumunda, LiteSpeed Cache eklentisinin yeni bir sürümü çıktığında güncellemeler otomatik olarak yapılır. Ancak bu ayarı kapalı konumda tutmak en güvenli yol olacaktır. Çünkü bazı güncellemeler web sitenizin ayarlarının bozulmasına neden olabilir. Yeni bir sürüm geldiğinde kendiniz yaparak gerekli değişiklikleri takip etmeniz web sitenizin güvenliği açısından en iyi yoldur.

Cahce Ayarları: Bu bölüm TTL, Purge, Cache, Browser, Object gibi içeriklerin ayarlarını yaparak, hangi tür içeriklerin ön belleğe alınacağını belirlemenize yardımcı olur.

Cache Logged-in Users: Web sitenize üye olarak oturum açan kullanıcılar için siteye giriş yaptıklarında özel ön bellek sunulmasını sağlar. Web sitenize giriş yapan kullanıcılarınıza özel olarak hazırlanan sayfalarınız varsa bu ayar kesinlikle açık konumda kullanılmalıdır.

Enable Cache: Önbellek ayarlarını etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için kullanılır. Ancak bu ayarı devre dışı bıraktığınızda ön belleğe alınmış olan tüm veriler silinir.

Cache Commanters: Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların yorum yapmasını sağlayan ayardır. Yorum yapan veya yorumu onaylanarak yayınlanması beklenen kulacılar için özel önbellek kullanılır. Web sitenizi ziyaret ederek görüşlerini belirtmek isteyen kullanıcılar için bu ayar mutlaka açık konumda kullanılmalıdır. Bu sayede ziyaretçileriniz problem yaşamadan yorum yapmaya devam edebilirler.

Cache Login Pache: Bu ayar bölümü web sitenizin giriş sayfasının ön belleğe alınmasını sağlamak amcıyla kullanılır. Açık konumda kullanılması tavsiye edilir. Bu ayar devre dışı bırakılarak kapatıldığında web sitenizin performansını olumsuz yönde etkileyebilir.

Cahce Mobile: Masaüstü cihazlarda farklı mobil cihazlarda farklı görünen veya sadece mobil cihazlarda görünen ancak masaüstü cihazlarda devre dışı görünen sayfalar varsa bu ayarı aktif hale getirmeniz gerekmektedir. Fakat responsive sitelerde devre dışı bırakılmalıdır. Bu sayede mobil cihazlarda görünüm için özel önbellek uygulamasını sağlayacaktır.

Cache REST API: Bu ayar WordPress REST API kullanılmasıyla sağlanan isteklerin ön belleğe alınması için aktif halde kullanılmalıdır. Devre dışı bırakılması olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Cache favicon.ico: Bu ayar Favorites icon’un kısaltmasıdır. Web tarayıcılarının, sol üst köşesinde sayfanın icon’u gösterilir. Bu ayar aktif hale getirildiğinde her sayfa için ayrı istek oluşturulmasının önüne geçilir. Bu ayarın aktif şekilde kullanılması gerekmektedir.

List of Mobile User Agents: Bu ayar, web sitesine erişim sağlan cihazın mobil olup olmadığını belirlenmesini sağlar.

Cache PHP Resources: Bu ayar sayesinde temalar ve eklentiler PHP isteği ile kaynak edinebilir. Böyle bir durumda edinilen kaynakların önbelleğe alınması, gerek olmayan PHP isteklerinden kaçınarak sunucunun performansının artmasına yardımcı olur. Bu ayar açık konumda kullanılmalıdır.

 

Force Public Cache URls: Bu kısma eklenen sayfalar için önbellek zorunlu hale gelir.

Private Cache URls: Sitenizi ziyaret eden her ziyaretçi için ayrı ayrı sayfalar göründüğünü varsayarak genel bir sayfanın, siteye özel hazırlanmış bir sayfa olarak görünmesini sağlar.

Drop Query String: Sorgulama alanında arama yapılan dizelerin ön belleğe alınmasına engel olur.

TTL: Bu ayar bölümü önbelleğe alınarak içeriklerin yaşam sürelerini belirlemek için kullanılır. Time To Live için kısaltma olarak kullanılır. Dilimize ‘’canlı kalmak, yaşamak’’ anlamlarında çeviri si yapılabilir.

Default Public Cache TTL: Bu ayar bölümü sayfalar ve yazılar gibi birçok sayfayı kontrol etmek için kullanılır. Genel sayfaların saniye cinsinden önbelleğe alınma süresini belirlemek mümkün hale gelir. Varsayılan olarak ön bellek süresi 1 hafta yani 604800 saniyedir. Sayfalar ön belleğe alındıktan 1 hafta sonra ön bellek kayıtları otomatik olarak silinir. Bu ayar en az 30 saniye olarak belirlenebilir. Eğer çok fazla değişiklik yaptığınız bir web sayfasına sahip değilseniz bu ayarı 4 hafta olacak şeklinde ayarlarsanız önbelleğe alınma sırasında yaşanan gecikmeyi en az seviyeye indirmiş olursunuz.

Default Private Cache TTL: Bu ayar sayesinde özel sayfalarınızın önbelleğe alınma süresini ayarlamak mümkündür. Varsayılan olarak 30 dakika halinde ayarlanmıştır. Ayarlanabilecek en fazla süre 1 saattir.

Default Front Page TTL: Bu ayar ana sayfanızı kontrol ederek ön belleğe alınma süresini ayarlamanızı sağlar. Varsayılan olarak ayarlanan süre 604800 saniye yani 1 haftadır.

Default REST TTL: Bu ayarı kullanarak web protokolleri ve teknolojilerini kullanan isteklerin saniye cinsinden önbelleğe alınma işlemi yapılabilir. Varsayılan olarak ayarlanan süre 604800 saniye yani 1 haftadır.

Default Feed TTL: Bu ayar RSS akışlarının saniye cinsinden ön belleğe alınma süresinin belirlenmesi için kullanılır. Varsayılan olarak sıfırdır. Yani önbelleğe alınmaz. Sıfırdan büyük bir rakam verildiğinde dahi 30 saniye olarak ayarlanır.

Default http Status Code Page TTL: Bu ayar sekmesi http durum kodu ile karşılaşılan sayfalar için ön belleğe alınma süresini belirler. 403 ayarı, yasaklı sayfaları ön bellekte tutma sayfasını belirlemek için kullanılır. Varsayılan olarak 3600 saniye yani 30 dakikadır. 404 ayarı ise ‘’sayfa bulunmadı’’ sonuçları veren sayfaları kontrol etmek için kullanılır. Bulunmayan sayfaları ön bellekte tutmaya gerek olmadığından bu ayar süresi düşük tutulmalıdır. 500 ayarı ‘’ sunucu hatası’’ uyarısı veren sayfaların önbelleğe alınması için kullanılır. Ayar süresi olarak 3, dakika yeterli olacaktır.

Purge: Bu ayar, LiteSpeed Cache eklentisinin önbellek temizlemesini yapmak için kullanılır. Varsayılan yarlarında bırakmakta sakınca yoktur.

Excludes:  Bu ayar ise hariç tutma bölümü olarak adlandırılır. WordPress LiteSpeed Cache eklenti ayarlarının devre dışı bırakmak istediğiniz bölümlerini excludes bölümünden kolaylıkla yapmak mümkündür. Bu sekmede mevcut olan ayarların hiçbirini kullanmanız web sayfanız için şart değildir. Ama yönetici rolüne sahip kullanıcıları önbellekten hariç tutmanız, web sayfanızdaki hatalarınızı görmeniz konusunda büyük yarar sağlayabilir.

ESI: Web sitenize giriş yapmış kullanıcılara önbellekten sayfa sunulması için kullanılır. Dinamik sayfalarda önbellek özelliğinden yaralanmayı sağlamaktadır. Veriler, içinde bulunduğu asıl sayfadan ayrı olarak önbelleğe alınır.

Object: Sunucudaki Ram üzerinden önbellekleme işlemini yapmak için kullanılan ayardır. Object Cache ayarı çoğu web sitesi için güvenlik amacıyla kapalı konumda kullanılsa da web sitenizde çok fazla veri tabanı sorgunuz veya dinamik içerik varsa açık konumda kullanılmalıdır.

Browser: Bu ayar, web sitenizdeki statik dosyaların önbelleğe alınması için kullanılır. Bazı eklentilerin yaptığı tarayıcı önbellekleme işlemleriyle aynı işleve sahiptir. Bu sayede web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar tekrar giriş yaptığında, değişmemiş dosyalar tarayıcı önbelleğinden sunulur. Bu ayar özellikle sayfa geçiş hızlarını en üst seviyede tuttuğu için mutlaka açık konumda kullanılmalıdır.

Browser Cache TTL: Bu sekmeden tarayıcı tarafından önbelleğe alınan dosyaların süresini saniye cinsinden ayarlamak mümkündür. 31557600 saniye yani 1 yıl olarak ayarlanmalıdır. Bu sayede Google Pagespeed’te görünen, ‘’Statik öğeleri verimli bir önbellek politikasıyla yayınlayın’’ sorunu da kendiliğinden çözümlenmiş olur. Bu ayarın süresini 1 yıldan fazla tutmak için 33000000 şeklinde yapmanız gerekmektedir.

Advanced: LiteSpeed Cache ayarlarının gelişmiş bölümü olarak kullanılır.

Login Cookie: Aynı alan adında, pek çok web siteniz kurulu ise bu ayarı aktif hale getirerek kullanabilirsiniz. Böylece web sitenize giriş yapan kullanıcılar herhangi bir problemle karşılaşmamış olurlar. Eğer birden fazla web apkilasyonu barındıran siteler kullanmıyorsanız bu ayarı kapalı konumda bırakmanız gerekli olacaktır.

Improve HHTP/HTTPS Compatibility: Bu ayarı web sayfalarınızda hem HHTP hem HTTPS kullandığınız alanlar varsa, bu alanların daha düzenli çalışmasını sağlamak için açık konumda kullanmanız gerekir. Ancak sadece birini kullanmanız durumunda kapalı konumda olmalıdır.

Instant Click: Bir bağlantının üzerine farenin imceli geldiğinde arka planda o sayfa önceden yüklenir ve hazır hale getirilir. Fakat bu ayar sunucu yükünü son derece artırır. Sunucuya aşırı yük bindiğinde web sitenize giriş yapan kullanıcılar açısından sorunlar yaşanabilir. Bu sorunların önüne geçebilmek amacıyla kapalı konumda kullanılmasında fayda vardır.

Image Optimizasyon: Bu ayar, WordPress LiteSpeed Cache eklentisinin ücretsiz görüntü sıkıştırma hizmetinden faydalanmanız için kullanılır. Yapılan görüntü sıkıştırma işlemleri özet şeklinde Image Optimization Summary bölümünden görmeniz mümkündür. Görsel optimizasyon ayarlarını ise Image Optimization Settings bölümünden yapabilirsiniz. Varsayılan ayarında bırakmak en iyisi olacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir