para-harcama

Parayı Verimli Kullanmak ve Doğru Şekilde Harcama Yapmak

Parayı Verimli Kullanmak ve Doğru Şekilde Harcama Yapmak

Para konusunda genel fikrimiz her zaman daha çok kazanmak üzerine olmuştur. Doğru bir yaklaşım olmasına rağmen aynı zamanda eksik bir yaklaşımdır. Para sadece kazanılan veya sadece harcanan bir varlık olmamakla birlikte bütün haliyle yönetilebilen bir varlıktır. Sadece çok para kazanmak belirli miktarda yol aldırır ancak çok para kazanmak, kazanılan parayı verimli harcamak ve sıkı bir para yönetimi sadece çok kazanmaya göre çok daha hızlı sonuçlar almamızı sağlar. Bu makalemizde sizler ile para harcarken nelere dikkat etmeliyiz? Parayı verimli kullanmak ve tutumlu olmak üzerine olan fikirlerimizi paylaşacağız. Finansal yaşantınıza olumlu etkileri olacağından eminiz.

Para Harcarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İhtiyaç harcamaları gelirimizi elde ettiğimizde ilk yaptığımız harcamalardır. Kira, faturalar, gıda, temizlik, kişisel bakım alışverişleri ve hayatımızı devam ettirebilmemiz için gerekli olan bütün giderler bu başlık altında yer alır. Temel anlamda harcama yaparken nelere dikkat etmemiz gerekeceğini belirteceğim ancak harcama yapmadan önce gelirimizden bir miktar birikim yapmak için para ayırmak para yönetiminin en önemli ilkelerinden biridir.

Verebileceğim Kirayı Nasıl Belirlerim

Kira ve faturaları temel olarak belirleyelim. Kiramızı belirlerken dikkat etmemiz gereken konu eve giren toplam aylık gelir. Aylık toplam gelirin en fazla ¼’ü kadarı olan kısım kira için ayrılmalıdır. Günümüzde kiraların artışı ve gelirin düşük kalması bu durumu biraz zorluyor ancak ev sahibi değilseniz veya gerçekten yüksek gelirlere sahip değilseniz finansal anlamda sağlıklı kalabilmek için bu kural önemlidir.

Faturalarımızı ve Aylık Giderlerimizi Nasıl Düzenleriz?

Faturalar için öncelikle akla gelen elektrik, su, doğalgaz ancak aylık ödemesi olan bütün üyeliklerinizde faturalara dahildir. Elektrik, su ve doğalgaz için ihtiyaç olmadığı zamanlarda kapalı tutmak veya kullanmamak dışında ve elektrik tasarrufu sağlayan elektronik eşyalar kullanmak dışında yapılacak pek bir şey yok. Telefon faturası ve aylık abonelikler için ise gerekli olup olmadığına dikkat edeceğiz. Örnek vermek gerekirse 20gb internete sahip bir paketi kullanıyorsunuz ancak her ay 5-6gb internetiniz kalıyor. Bu durumda paketiniz size fazla geliyor ve gerekenden fazla fatura ödüyorsunuz demektir. Bu durumu fark ettikten sonra ilk yapmanız gereken şey telefon paketinizi değiştirmek. Neden kullanmadığınız bir şeylerin parasını ödemek zorunda kalacaksınız. Aynı durum müzik, film vb. üyeliklerde de geçerlidir. Kullanmıyorsanız veya çok nadir kullanıyorsanız düzenli şekilde ödeme yapmayın.

Alışveriş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İhtiyaçlarınıza markette veya alışveriş yapacağınız yerde değil evde karar verin ve bir kağıda yazın. Günümüzde marketler insanların ihtiyaçları olmayan ürünleri ihtiyaçlarıymış gibi göstermek için tasarlanmış bir düzene sahiptir. Kampanyalarla ihtiyacınız olmayan ürünleri almanızı sağlayabilir veya kullanışsız bir malzemenin hayatınızı kolaylaştıracağını öne sürerek almanızı sağlayabilirler. Bu sebeplerden dolayı ne alacağınızın, neye ihtiyacınız olduğunun farkında olarak alışveriş yapmaya gidin.

Aç karnına alışveriş yapmak birçok gereksiz harcama yapmanızı sağlayabilir. Marketler için kan şekeri düşmüş bir müşteri kadar kar ettiren bir müşteri bulmak gerçekten zordur. Kan şekeri düşünce ne görseniz canınız çeker ve ağzınız sulanır bu durumda sizi satın almaya yönlendirir. Bu sebeple dolu bir mideyle alışveriş yapmak daha çok ihtiyaçlara yönelik alışveriş yapmanızı sağlar.

Kaliteden ödün vermeyin ancak markanın yaptığı reklamlarında parasını ödemeyin. Büyük markalar ürettikleri ürünün kalitesinden olabileceği gibi çok fazla reklam yaptığı için büyük olabilir. Eğer ürünlerin işlevselliği aynı ise uygun olanı seçin çünkü yapılan reklamların maliyeti ürünlerde karşınıza çıkar. Bu durumda aynı kalitede olmasına rağmen reklam ücretini siz ödemiş olursunuz.

GENEL OLARAK

İhtiyaçlarımız, isteklerimiz ve zevklerimiz için harcama yapabiliriz zaten para da bu işe yarar. Önemli olan konu ise kullandığımız veya ihtiyacımız olan ürün ve hizmetler için harcama yapmamızdır. Tutumlu olmak ihtiyaçlarımızdan kısmak, kendimizi sıkmak ve harcama yapılması gereken yerlere harcama yapmamak değildir. Tutumlu olmak ihtiyaç ve isteklerimizin farkında olmak ve bu gereklilikleri en verimli şekilde karşılamaktır.

 

 

 

 

 

 

 

Son Eklenen İçerikler ;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir