On Page SEO Nedir? Nasıl Yapılır?
SEO ile ilgilenen herkes şu soruyla karşı karşıyadır: Sayfa içi SEO nedir? On Page SEO olarak adlandırdığımız SEO kavramını aşağıda görüldüğü gibi ifade edebiliriz. Herhangi bir web sitesinin tüm işi, arama motoru sonuçlarında daha iyi sıralanmak. Arama motorları için optimize edilmiş web siteleri için bir ödül olarak da tanımlanabilir. Sayfa içi SEO olarak dilimize girmiştir.
Web sitesi sayfalarının site içi SEO tekniklerine göre arama motorlarının ilgisini çekecek şekilde düzenlenmesidir. Bu sayede ilgili sayfalarla ilgili içerik ararken sayfanız arama sonuçlarında ilk sıralarda yer alacaktır. Bu durumda sitenin popülaritesine doğa büyük katkı sağlıyor. Siteyi ne kadar çok kişi ziyaret ederse, müşteri dönüşüm oranı o kadar yüksek olur.
SEO mesleği ile ilgilenen herkes, sayfa içi SEO tekniklerini anlamalı ve uygulamalıdır. Arama motoru güncellemeleri çok sık olduğu için SEO kuralları doğal olarak değişir. Bu durumda SEO’nun sayfada kalıcı olması için SEO kuralları değiştirildikten sonra her sayfanın güncellenmesi gerekir.
SEO Teknikleri
Web sitesi başlığı
SEO araştırmasında en önemli faktörlerden biri web sitesi başlığıdır. Anahtar kelimeler ile içerik birbirini karşılamalı uyumlu olmalıdır.Örneğin, anahtar kelime olarak “en iyi wordpress eklentileri” belirlediğinizde, bu kelimeler kesinlikle site başlığında görünmelidir. Yani bu şekilde arama yapan kişiler web sitenizi ziyaret edeceklerdir.
Meta Açıklamaları
Birçok kişi meta açıklama yazmayı unutmasa da bu alan sitenizin ilgili sayfalardaki sıralaması için oldukça önemlidir. Yukarıdaki örneği tekrar hatırlatacak olursak meta açıklama kısmında “best wordpress eklentisi” kelimelerini de kullanmalıyız. Bu sayede TO’nuz artabilir ve daha fazla insanı içeriğinize çekebilirsiniz.
URL yapısı
Her sayfanın arama motoru dostu bir URL’si olmalıdır. Bu, sayfanın daha iyi taranmasını sağlar. URL’de belirli anahtar kelimelerin kullanılması, iyi bir performans elde etmenizi sağlayacaktır. Elbette bu anahtar kelimelerin yeri de önemlidir. Örneğin, “sitename.com/en-iyi-wordpress-plugins” gibi kullanılabilir.
Başlık Etiketi
İçeriğinizi hazırlarken, ziyaretçilerinizin okuması için makalenizi paragraflara ayırmalısınız. Ayrıca bu paragrafları H1, H2 ve H3 gibi etiketlere ayırmalısınız. Çoğu zaman, H1 etiketi ana sayfa başlığınız için ayrılmıştır. Sonraki başlıklar H2 ve H3 gibi etiketler alır. Anahtar kelime içeren başlıklar, genel başlıklardan daha değerlidir.
Anahtar Kelime Yoğunluğu
Arama motorlarının anahtar kelimeleri sık sık kullanmasına veya tekrar etmesine gerek yoktur. Sitenizin cezalandırılmasını istemiyorsanız, anahtar kelime yoğunluğunuzu %3-5 arasında tutmaya çalışın ve hafife almayın.
Resimlerdeki Alt Etiketler
Hazırladığınız kompozisyonu görsellerle desteklemeniz önemlidir. Bu sayede sitenize gelen kişiler sıkılmayacak ve göze hoş gelen bir site ile karşılaşacaktır. Uzun metinlerle serpiştirilmiş resimler size yardımcı olacaktır. Elbette makalenizde kullandığınız görsellerin açıklama ve başlık kısımlarını da doldurmayı unutmamalısınız. Görseller çok trafik çekmektedir bu konuya özen gösterilmeli ve etkili kulllanılmaya çalışılmalıdır.
Sayfa içi SEO’nun avantajları nelerdir?
On Page SEO nedir sorusunun cevabını daha iyi anlamak için avantajlarından bahsedelim. Doğru site içi SEO teknikleri ile aşağıdaki faydalar ortaya çıkacaktır;
1- Web sitesinin arama motorları gözünde daha üst sıralarda yer almasını sağlar.
2- Web sitesi içeriğinin indekslenmesi çok daha hızlıdır.
3- Özgün ve kapsamlı bir şekilde işlenen makaleler, kalite mührü alır ve arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer alır.
4- Doğru stratejik planlama ile hızlı ve etkili pazarlama.
5- Düşük maliyetli.
On Page SEO Çalışmalarında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
On Page SEO’nun ne olduğunu anladıktan sonra, bu araştırmayı yaparken neleri bilmeniz ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini aşağıdan öğrenebilirsiniz.
1- URL, anahtar kelimeden türetilmelidir.
2- Anahtar kelimeler ilk paragrafta yer almalıdır.
3- Başlık dikkat çekici olmalı ve anahtar kelimeler içermelidir.
4- Anahtar kelimeler resimlere etiket yapılmalı
5- Alt başlıklarda H1, H2, H3 gibi etiketler bulunmalıdır.
6- Site hızı çok önemlidir.