Nasıl E-Ticaret Sitesi Yayınlanır

Nasıl E-Ticaret Sitesi Yayınlanır?

Nasıl E-Ticaret Sitesi Yayınlanır? Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Bu yazımızda e-ticaret sitesi nasıl yayınlanır sorusuna cevap vereceğiz ve bir e-ticaret sitesi için yapılması gereken yasal gereklilikleri, ödeme seçeneklerini ve gerekli site altyapısını özetleyerek sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Altyapı seçimi hakkında konuşarak başlayalım.

Altyapı Seçimi

Günümüzde erişilebilen çok sayıda sanal mağaza uygulaması bulunmaktadır. Kesinlikle hiçbir teknolojik uzmanlığa ihtiyaç duymadan, internet mağazanızı kurmak ve oradaki müşterilere satış yapmaya başlamak için bu araçları kullanabilirsiniz. Bunlar, içerik yönetim sistemleri anlamına gelen CMS olarak adlandırılır.

Altyapısını seçmeden önce çevrimiçi işinizi nasıl kuracağınızı seçmelisiniz. Çevrimiçi mağazanız, orijinal, tescilli yazılım veya içerik yönetim sistemi olarak kullanıma alınabilir. Bu, sunucu veya barındırma paketinin altyapısını seçmeniz gereken kesin noktadır. WordPress, Opencart veya Prestashop gibi içerik yönetim sistemlerini kullanmayı düşünüyorsanız, Linux barındırma veya WordPress’e özel barındırma seçmelisiniz. Ancak, çevrimiçi mağazanızı ProTicaret gibi bir program kullanarak oluşturmayı planlıyorsanız, Windows Barındırma bir gerekliliktir.

E-Ticaret Altyapısı Seçimi

Kuracağımız online mağazanın altyapısına yönelik çözümler seçildi. Bir sonraki adım, barındırma hizmetiyle ilgili hareket tarzını seçmektir. Bir VDS Sunucusu veya ortak bir paylaşımlı barındırma paketi, çevrimiçi mağazanızı barındırmak için seçeneklerdir. Yine de aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var. Örneğin, barındırma planları ucuzdur ancak paylaşılan sunucularda barındırıldıkları ve kendilerine bu sunucuda verilen kaynakları kullandıkları için çeşitli güvenlik ve performans kısıtlamaları vardır. VDS Server ise kaynakları tamamen sizin emrinizde olan, tamamen sizin kontrolünüz altında ve sınırsız bir hizmettir. Paylaşılan barındırma planlarıyla karşılaştırıldığında daha iyi performans gösterir. Ancak VDS Sunucuları, yönetim ve lisans gibi ek masrafları da beraberinde getirir. Buraya kadar e-ticaret sitenizin barındırma hizmeti ve altyapısı ile ilgili detayları verdik. Şimdi bir e-ticaret sitesi için en önemli hizmet olan SSL Sertifikası ele alınacaktır.

SSL Sertifikası

Google, yaptığı açıklamada web sitelerinin arama sonuçlarında üst sıralarda çıkması için SSL sertifikasına sahip sitelere öncelik verdiğini iddia ediyor. SEO için bu oldukça avantajlıdır. E-ticaret sitenizde ödeme yaparken kart bilgilerinin paylaşılabilmesi ve bu bilgilerin gizli tutulabilmesi SSL Sertifikasını hayati kılan özelliktir.

SSL sertifikasının birincil işlevi, kullanıcı ve tarayıcı veri güvenliğini korurken verileri güvenli bir şekilde aktarmaktır. Bankaların size sağladığı sanal satış noktalarını veya İyzico veya PAYU gibi üçüncü taraf ödeme sistemlerini kullanmak isteyip istemediğiniz sorulacaktır. Ancak önceden plan yaparsanız zamandan tasarruf edersiniz. Bahsettiğimiz gibi e-ticaret siteniz için SSL sertifikası çok önemlidir.

Ödeme Prosedürleri

Buraya kadar e-ticaret sitemiz için seçtiğimiz mimari, hosting ve SSL sertifikalarından bahsettik. Ancak bir e-ticaret işi için ödeme alma sorunu da çok önemlidir. Yukarıda anlattığımız SSL sertifikası şartları sağlanıyorsa ve online mağazanız bir içerik yönetim sistemi yazılımı yerine kendi özgün yazılımınız kullanılarak oluşturulduysa anlaşmalı bankanız üzerinden sanal gönderi alabilirsiniz. Ancak isterseniz, ödeme konusunda size yardımcı olabilecek ek ödeme işletmeleri vardır.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi para kabul eden kuruluşlar arasında Iyzico, PAYU ve Moka yer alıyor. İçerik yönetim sisteminiz veya yönlendirme linkleriniz için gerekli modülleri uygulayarak bu işletmelerden ödemeleri güvenle tahsil edebilirsiniz. Adil bir komisyon aldıklarına dikkat etmek önemlidir. Sağladıkları panel ile gelir-gider dengesi, geri ödeme gibi endişelerinizi daha kolay yönetebilirsiniz ki bu da kullanım avantajlarından biridir. Aracı bir hizmet kullanıyor olmanız ve ücretten komisyon almanız bir dezavantaj olarak görülebilir.

Vergi ve Fatura

Satılan her hizmet ülkemizde yürürlükte olan kurallara göre vergilendirilmeli ve kullanıcıya fatura edilmelidir. Bu yasal olarak gerekli bir adımdır. Bunu e-ticaret sitenizde yapmanız gerekeceği için bu noktada kullanacağınız içerik yönetim sistemi yazılımına uygun bir fatura modülü veya online fatura aracısı işletmeler ile anlaşıp ardından faturanızı kesip birlikte teslim edebilirsiniz. Fatura olarak göndermek için iki seçeneğiniz var. B unlar e-fatura veya e-arşiv.

CMS Yazılımı

WordPress + WooCommerce içerik yönetim sistemi kombinasyonu, aslında e-ticaret alt yapısı web siteleri için en büyük pazar payına sahiptir. Açık kaynak yapısı ve çok sayıda dokümantasyon nedeniyle WordPress, kullanıcılar için daha çekici. Açık kaynak olması ve yazılım geliştiricilerin tema modülleri oluşturabilmeleri, entegre edebilmeleri ve destekleyebilmeleri en önemli detaydır. Alternatif olarak aşağıda en popüler yazılımların bir listesini vereceğiz. Hosting.com.tr’den satın aldığınız hosting paketine aşağıdaki yazılımları yüklemeniz online mağazanızı açmanızı sağlayacaktır.

Opencart

Açık kaynaklı Opencart CMS e-ticaret yazılımı, HTML’ye öncelik verir ve php ile kodlanmış bir mysql veritabanı kullanır. WordPress+woocommerce çerçevesini takip eden popüler bir uygulama olarak kabul edilir.

Magento

2008 yılından beri hayatımızın bir parçası olan ve açık kaynak kodlu tabanında php kullanan bir yazılımdır. Yaygın olarak kullanılmamasına rağmen, dünya çapında 200.000’den fazla web sitesinde etkin bir şekilde çalışmaya devam etmektedir.

PrestaShop

Dil olarak 60 farklı dili desteklemektedir. Temelinde php ve mysql ikili dosyaları bulunan, şu anda 400.000’den fazla web sitesinde çalışan bir uygulamadır. Popüler arayüzü, minimalist temaları ve eklentileri çoktur.

E-Ticaret Sitesi İçin Hosting Önerileri

Cenuta sitesinde satılık hosting paketlerine bakarken tavsiyemiz, en az 2GB RAM ve 2 çekirdekli CPU’ya sahip olanı seçmenizdir. Çünkü bir CMS yazılımı kurarken mevcut kaynak tüketiminin üzerine ekleyeceğiniz araçlar, temalar, grafikler ve modüller ek bir kaynak tüketimine neden olacaktır. Sonuç olarak, zayıf bir barındırma paketi, web sitenizin açılmasını zorlaştıracak, hatta imkansız hale getirecektir. Bu, Google’ın ve potansiyel tüketicilerinizin gözünde size korkunç bir itibar kazandıracaktır.

VDS Sunucu seçeneği de mevcuttur. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, bu sunucular paylaşımlı barındırma planlarından daha etkilidir. Ancak yönetimini siz sağlayacağınız ve maliyet ve lisans ücretleri oldukça yüksek olduğu için VDS Server seçeneğini projenizin bir sonraki aşamasında dikkate alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir