Dijital Göçebe Nedir ?

DİJİTAL GÖÇEBE NEDİR?

Yaşadığımız dünyada kendinizi ne kadar özgür hissediyorsunuz? İçinde bulunduğumuz bu düzen ve çalışma temposu içerisinde insanlar artık kendilerini özgür hissetmiyorlar ve kendilerine yapacak farklı işler ve alanlar arıyorlar. Bu yüzden Dijital Göçebe konusu günümüzde oldukça dikkat çeken alanlar arasında yerini almaktadır. Dijital Göçebe kavramı son 10 yıldır popülerleşen ve zamanla daha da adından söz ettirecek bir meslek grubudur.

Dijital göçebelik kavramı aslında dijitalleşmenin artmasıyla birlikte insanların bir yere ve bölgeye bağlı kalma ihtiyacını ortadan kalkması anlamına gelmektedir. Örneğin bir fabrikada çalışıyorsanız çalıştığınız yerde bulunmanız ve oradaki mesai saatleri içinde bağlı kalmanız gerekir.

Ancak entelektüel seviye arttıkça ve eğitim düzeyi yükseldikçe çalışma yerlerinin sizi kısıtlama durumu da ortadan kalkmış oluyor. Diyelim ki bilgisayar mühendisisiniz, yazılım mühendisisiniz veya bir tasarım mimarısınız. Bu alanda ve daha birçok alanda buna dahil bilgi çalışanı denilmektedir. Bilgisiyle ve bilgi üreterek para kazananlar.

Bu insanlar zamanla bulundukları yerden uzaklaşıyorlar ve istedikleri herhangi bir ülke de ve herhangi bir bölgede istedikleri gibi çalışıp aynı zaman da işlerini yapabiliyorlar.

Dijital Göçebelik kavramının size sunduğu hayat; Sizler istediğiniz yerde yaşayabilirsiniz ve paranızı istediğiniz gibi rahatça alabilirsiniz. Ardından rahatça dünyayı dolaşabilirsiniz. Bu durum göçebeliğin felsefesinde olan bir durum.

  • Bir yandan kendi işinizi yaparken bir yandan gezmek sizi hem geliştirir hem de ciddi anlamda birikim ve bilgi katar. Bu mesleğin getirileri paha biçilemez ve gelecekte de yerini almış durumda.
  • Farklı kültürlerle ve farklı insanlarla tanışabilme imkânı ve gittiğiniz bölgenin yapısını inceleme şansı bulabilirsiniz.
  • Günümüz şartlarında bu mesleği yapma ve bu alanda kendini geliştirme imkanları bakımından oldukça rahat bir durumdayız. İnternet bağlantısı ve bir laptop size yeterli olacaktır.
  • Bilgi çalışanları özellikle eğitim ve kültürlerine yatırım yaparak kendilerini bu alanda fazlaca geliştirmelidirler. Bu alanın kültürü ve felsefesini de benimsemiş olmak gerekiyor.
  • Dijital göçebeler vakitlerinin %40’ını bilgi aramaya ve kendilerini farklı alanlarda uzmanlaştırmaya çalışıyorlar.
  • Dijital göçebelikle alakalı belli başlı ve kısa zamanlı çalışılacak başlangıç için işler var ve bunlara göz atmanızı tavsiye ederiz.
  • Ayrıca dijital göçebe olmak istiyorsanız dünya da kullanılan en aktif yabancı dil İngilizceyi öğrenmeniz gerekiyor.

Dijital göçebelik tam anlamıyla ifade etmek gerekirse 8-5 iş modelinin zıddına konumlanmış bir iş modelidir. Bildiğiniz üzere günümüz dünyasında ticarette, alışverişte, eğitimde bütün sektörler dijitalleşme sürecinde ve dijital sürece uyum sağlama sürecinde. İstemeseler de uyum sağlamak zorundalar aslında.

Bütün iş modelleri dijitalleşmeye geçmek zorundalar. Şu an bütün şirketler, bütün ticari kuruluşlar, bütün yapılanmalar bütün yatırımlarını dijitale geçmek için yatırmış durumdalar.

Bu geçiş süreciyle beraber aslında bütün şirketler aynı zamanda dijital göçebeliği destekler nitelikte veya uzaktan çalışmayı destekler nitelikte hamleler yapıyorlar.

Bundan 4-5 sene öncesinde Z kuşağının güçlü şekilde gelişini hisseden şirketler Z kuşağı insanlarının bağımsızlığını ve bu isteklerini bu konulara yönelik yatırımlarda bulunuyorlardı. Bireysel çalışmayı destekler nitelikte yatırımlardı bunlar.

Şu anda birçok şirket belli günlerde evden çalışmayı destekler nitelikte hamleler yapıyorlar. Fark edilen bir durumdur ki 90’lı yıllardaki eski kafalı oluşumlar yavaş yavaş değerlerini çağa uyum sağlayamadıkları için kaybediyorlar. Şu an da şirketler kendi bünyesine uzun vadeli çalışanlar almak yerine belli departmanlarda yürütmek istediği işleri freelance olarak hep dışarıdan hizmet alıyorlar.

Yani özetle freelance çalışmak zaten günümüzde trendi başlayan ve gelecekte daha da popülerleşecek bir iş modelidir. Artık insanlar 8-5 çalışma mantığın da yer almak istemiyorlar. Yeni gelen Z kuşağını hiçbir şekilde bu çalışma sistemine entegre edemeyecekler.

Çalışma saatlerini kendi belirleyen, dijital ortama ayak uyduran dijital çalışanlar olacak.

Dijital Göçebeliğin Konumu

Eğer sizler freelance olarak çalışabiliyorsanız ve bir yere bağlı değilseniz neden dünyayı gezmekten mahrum kalasınız. Dijital göçebe kavramının mantığı da size bu imkânı sunuyor. Dijital göçebelik tam olarak bulunduğunuz yerden ayrıldığınızda başlıyor. Freelance olarak çalışabilir hale geldiğinizde sadece leptop ve internetle dünyayı gezebilir hale de gelmiş oluyorsunuz.

Standart sabit bir çalışma hayatına girdiğiniz de ufkunuz bir şekilde kapanıyor. Çünkü aynı şeyi tekrarlayarak yaptığınız da aynı şeyi gördünüz de aynı insanlara maruz kaldığınız da ister istemez gelişimin durmaya başlayacaktır.

Freelance çalışmaya başlandıktan sonra farklı ülkeler, farklı milletler, farklı diller ve farklı lezzetleri deneyimleme ve görme imkanına da sahip olmuş oluyorsunuz.

Freelance olarak çalışmaya geçtiğinde otomatik olarak kendi çalışma disiplininizi geliştirip hayatınızı da buna göre şekillendirmiş olacaksınız.

Dijital Göçebeler Ne İş Yaparlar?

  • Freelance olarak yapılan bütün iş modellerini aynı zamanda dijital göçebeler de yapabilir. Örneğin bir Youtuberı düşünelim. Bu durumda dijital video içerikleri üreterek sadece Youtube üzerinden dünyayı gezip aynı zamanda da para kazanabilir.
  • Bu Youtuber bunları yaparken aynı zamanda videoyu editlemesi gerek gezilecek yerleri belirlemesi gerek reklam ve sponsor görüşmelerini yapması gerek. Tüm bunları ise edindiği bilgi ve becerilerle yapabilir.

 

 

 

 

 

 

Son Eklenen İçerikler ;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir