cdn-nedir

CDN Nedir ?

CDN Nedir ?

Coğrafi olarak dağıtılmış bir sunucu sistemidir. İçerik Dağıtım ağı demektir.Sunucular ve kullanıcılar arasındaki fiziksel mesafeyi en aza indirerek sayfa hızını artırmak amaçlanmıştır, başka bir deyişle bu sunucular, kullanıcılara internet içeriğinin hızlı bir şekilde teslim edilmesini sağlar. Bu açıdan bakıldığında, SEO araştırmalarının en önemli alanlarından biri olan web sitesi hızına CDN’lerin önemli katkı sağladığını söyleyebiliriz.

CDN’ler, HTML sayfaları, javascript dosyaları, resimler ve videoların hızlı yüklenmesini sağlamaktadır. İyi yapılandırılmış bir CDN, yayıncılar ve önemli rollerdeki kişiler arasında daha yaygın olan DDoS saldırılarında ise savunmaya da yardımcı olabilir.

İnternet trafiğinin yarısından fazlası CDN’ler tarafından sunulmaktadır.

İnternetteki her web sitesi, web’den gelen istekleri almak ve yerine getirmek için yapılandırılmış bir yazılım veya donanım parçası olan bir web sunucusunda barındırılır. Web sunucuları, istemci tarayıcılarla iletişim kurmak için Köprü Metni Aktarım Protokolü (HTTP) dilini kullanır ve genellikle web sayfalarını HTML ve CSS dosyalarının yanı sıra ses, video, resimler ve diğer içerik biçimleri olarak sunar.

Coğrafi olarak yetersiz kullanıcılar CDN sağlayıcılarını tercih etmekle kalmaz, gecikmeyi azaltmak için her kullanıcı en yakın CDN sunucusuna yönlendirilmek ister.

 

CDN Nedir

 

 

CDN nasıl kullanılır?

Her kullanıcının herhangi bir web sitesine girerken hızlı başlatma sorunu yaşamaması için CDN çok önemlidir. Kullanıcıların çok fazla web sitesi içeriği almasını önlemek için CDN ağları, içeriği kullanıcılara yaklaştırır. Bu sayede gecikme azaltılır ve kullanıcı deneyimi artırılır. CDN kullanmanın iki yolu vardır.

Bir üçüncü taraf satıcıdan bir tane satın alırsanız, tüm gelen trafik için varsayılan gelen ağ geçidi adına kök etki alanınızın ve alt etki alanlarınızın DNS yapılandırmasını değiştirmelisiniz. CDN’ler hakkında fazla bilginiz yoksa ve bunu çoğu kullanıcının yaptığı gibi bir sunucu ile yapmak istiyorsanız, CDN hizmetleri sunan bir şirket seçebilirsiniz.

Amazon CloudFront

Amazon CloudFront, dünya çapındaki müşterilere güvenli bir şekilde API sunan bir CDN hizmeti sunarak küresel hizmetiyle kendini kanıtlayan ilk şirket oldu.

Amazon gibi büyük bir teknoloji devinin böyle bir hizmeti vermesi hem kullanıcılar için güven yaratıyor hem de kaliteli hizmet sunma konusunda kullanıcılar üzerinde olumlu etki yaratıyor.

Düşük gecikme süresi ve yüksek aktarım hızıyla tanınan Amazon CloudFront, güvenilir bir akış veya kullanıcı deneyimi sağlamak için trafiği ve güvenlik artışlarını yönetmek için diğer büyük şirketler tarafından öncelikli olarak tercih edilir. Amazon’u tercih etmek isteyenler veya bilgi almak isteyenler buradan ulaşabilir ve 2 milyonu aşkın kullanıcıdan biri olabilirsiniz.

Ücretsiz CDN kullanımı

Cloudflare CDN, WordPress siteniz için alabileceğiniz en popüler ücretsiz CDN hizmetlerinden biridir. Verilere kolay erişim ve makul bir hız servisi için Türkiye’deki en popüler CDN servislerinden biridir. Sistem, kullanıcılara üstün kaliteli statik ve dinamik içerik sağlar ve site sahiplerine içeriğin nasıl önbelleğe alındığı konusunda büyük kontrol sağlar.

Cloudflare CDN,küresel veri merkezi tarafından desteklenmektedir. Web sitenizin özel ihtiyaçlarına bağlı olarak, iş akışlarını otomatikleştirmek ve önbelleğe alma sürecini özelleştirmek için Cloudflare Cache API’yi kullanabileceksiniz. Cloudflare CDN, maliyeti düşürüp performansı artırır.

CDN Nedir

Ücretli CDN kullanımı

Dünyadaki en popüler ücretli CDN hizmetlerinden biri KeyCDN sistemidir. Hizmet, İsviçre’de düşük fiyatlarla kaliteli hizmetler sunmayı amaçlayan ve sistemlerini uygun fiyatlı hale getirerek daha fazla kullanıcı çekmeyi uman yüksek performanslı bir içerik dağıtım ağıdır.

Ayrıca CDN hizmetlerini herkese açık hale getirmek ve CDN’lerin genellikle bulunmadığı alanlara yaymak için tasarlanan sistemi sayesinde kullanıcı ağını artırmış, yapısını günlük olarak güncellemiştir. KeyCDN, WordPress gibi tüm önemli içerik yönetim sistemlerini destekler ve kullanımı kolay bir arayüze sahiptir.

KeyCDN, web sitesi yükleme sürelerini gerçekten önemli ölçüde hızlandıran ve rekabetçi fiyatlar sunan çok kullanışlı bir içerik dağıtım ağıdır. Kullandıkça öde planına ve ölçeklenebilir fiyatlandırmaya sahip olmak, sistemlerini daha popüler hale getirir. Özellikle müşteri desteği, canlı sohbet, e-posta veya telefon aracılığıyla 7/24 küresel destek sunarlar.

CDN güvenilir bir sistem midir?

İşletmeniz büyükse veya fikriniz çok değerliyse ve bunu geliştirmek için bir CDN hizmetine ihtiyacınız varsa, burada güvenilirlik çok önemli bir faktördür. Özellikle çalışma süresi, hizmetleri İnternet üzerinden çalıştıran kişilerin kritik bir bileşenidir. Kötü niyetli saldırıların neden olduğu trafik artışları sunucuları çökertir. Kullanıcıların içerik ve hizmetlere erişmesini engelleyebilir. Sağlam bir hizmeti tercih etmezseniz, bu tür sorunlarla karşılaşmanız kaçınılmazdır.

En iyi CDN‘ler, yük dengeleme ve akıllı yük devretme gibi aksama süresini en aza indirmek için çeşitli özelliklere sahiptir. Bu CDN sağlayıcılarını bulmak, sitenizin sağlığı ve özel bilgileriniz gibi saldırılardan kaçınmayı seçerken önemli kriterlerden biridir.

CDN’ler içeriği korumak için çeşitli yöntemler kullanır. Birçok CDN ayrıca çevrimiçi güvenlik uzmanları aracılığıyla müşterilerine güçlü performans ve güvenlik hizmetleri sağlar.

Amazon CloudFront veya Cloudflare gibi dünya çapında bilinen ve milyonlarca kişinin kullandığı bir sistem kullanırsanız herhangi bir sorun yaşamazsınız. Karşılaşsanız bile bilgileriniz güvende kalacak ve kısa süre içerisinde sorunsuz bir şekilde web sitenizi aktif olarak kullanmaya başlayacaksınız. Tabii ki sadece siz değilsiniz, ortalama bir kullanıcı bu sorunları yaşıyor, bu nedenle kaliteli bir CDN servis sağlayıcısı seçme konusunda endişelenmenize gerek yok.

CDN mobil cihazlarda kullanılıyor mu?

Bir CDN’nin web sitenize sağlayabileceği en önemli avantajlardan biri, web ve mobil kullanıcılar için daha hızlı yükleme süreleridir. Mobil cihazların CDN kullanıp kullanmadığı sorusuna cevap olarak internete bağlanabilen mobil cihazlarla birlikte kullanılmaktadır. Tüm işlemler kaynaktan gerçekleştirildiği için herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Siz sadece takip edin, internet bağlantısı olan herhangi bir cihaz yeterli olacaktır.

CDN seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Her yıl farklı bir CDN sağlayıcı yayınlanır. Kullanıcılar hangi CDN sağlayıcısına güvenmeleri gerektiğini ve hangi CDN sağlayıcısına yatırım yapmaları gerektiğini bilmiyorlar. Durumunuz için en iyi performans, özellik ve fiyat kombinasyonunu sunan birini bulmaya çalışmalısınız. Cloudflare sağlayıcısını tercih etmemize rağmen, KeyCDN veya Amazon CloudFront gibi diğer bazı iyi bilinen CDN sağlayıcılarına da bakabilirsiniz. Çoğu CDN sağlayıcısı, bir WordPress sitesi kurmak için takip etmesi kolay talimatlara sahiptir, bu nedenle herhangi bir sağlayıcı seçerseniz, dakikalar içinde gösterilen adımlarla çalışmaya hazır olacaksınız.

Daha Hızlı Performans

Kullanıcılar bir web sitesi ile ilk karşılaştıklarında yani web sitesine girmek için bir linke tıkladıklarında ilk karşılaştıkları şey önemli bir SEO unsuru olan sayfa hızıdır. Google’ın son güncellemesinde en çok odaklandığı unsurlardan biri de sayfa açık kalma süresi. Kısacası, daha hızlı sayfaların daha üst sıralarda yer alma olasılığı daha yüksektir.

Düşük Bant Genişliği Maliyeti

Birçok web barındırma sağlayıcısı, bantta olan genişliğine göre ücret alır veya aşılan miktarın ücretlerine sınırlar getirir. Bu ücretler karınızı azaltır ve artan trafiğin olumlu etkilerini dengeler.

Bu nedenle doğru tedarikçiyi seçerken fiyat politikalarını gözden geçirmek gerekir. Çok iyi bir sisteme sahip bir CDN sağlayıcısı olsa bile, maliyetleri bütçenizi aşıyorsa, farklı sağlayıcılar aramaya başlamalısınız.

Gelişmiş güvenilirlik

Aslında en önemli etkenlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Günlük kullanıcı girişlerinin sayısı çok fazlaysa, bu sizin için sorun olabilir, bu nedenle her zaman B planı olan bir CDN sağlayıcısı seçmelisiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir