B2B Nedir B2B İş Modeli Nasıl Uygulanır

B2B Nedir ? B2B İş Modeli Nasıl Uygulanır ?

B2B Nedir? B2B İş Modeli Nasıl Uygulanır?

İhtiyaç, üretim ve satış gibi faaliyetlerle sürekli olarak karşılanmaktadır. B2B iş modelini kullanarak bu talebi karşılamak mümkündür. Bu iş stratejisi, e-ticaret çabaları için de uygundur. Dikkatle düşünülmüş şirketler arası e-ticaret girişimleriyle, pazar taleplerini karşılamak ve marka değeri oluşturmak mümkündür. B2B’nin ne olduğunu sizler için hazırladığımız makaleyi okuyarak öğrenebilirsiniz.

B2B Nedir?

B2B, iki işletme arasındaki satışı tanımlayan bir iş modelidir. Bu stratejide ürünler, nihai müşterilerden ziyade işletmelere ve şirketlere pazarlanır. Başka bir deyişle, B2B satışlar, şirket kullanımı için veya müşterilere satmak için üretilen satışlardır. Örneğin, şirketler arası satış modeli, bir toptancıdan ürün satın almayı kapsar. Güvenlik kamerası üreticisinin bir bilişim firmasından yazılım satın alması da bu tanıma dahildir.

B2B, e-ticaret de dahil olmak üzere çok sayıda bağlamda kullanılabilecek bir uygulamadır. Bu şirketin iş modeli, serbest piyasanın işleyişinde önemli bir rol oynamaktadır.

 

b2b

 

B2B Türleri

Satıcı ve ürüne göre B2B türleri farklılık gösterir. Satıcı şirketin faaliyet yelpazesine göre seçilen, şirketlerarası satışa dayalı çeşitli iş modelleri vardır. Bu bağlamda iki ana satış kategorisi yatay ve dikeydir.

Dikey B2B satış operasyonları, belirli bir sektörü hedefleyen operasyonlardır. Bu iş modelindeki ürünler sadece belirli bir sektörde üretim yapan veya pazarlayan işletmeler içindir. Örneğin bu kapsam, oto imalatına satış yapan demir-çelik üreticilerini kapsamaktadır.

Yatay B2B satış faaliyetleri çeşitli sektörlere yöneliktir. Bahsedilen iş stratejisi, çok sayıda sektörde çalışan üreticilere ve satıcılara hizmet sunan tek bir organizasyona dayanmaktadır. Örneğin, bu, bir şirketin mobilya üreticilerine ve inşaat firmalarına ahşap ürünleri satışını içerebilir.

Ürünlere Dayalı B2B

Ürün bazlı B2B, maddi malların şirketlerarası satışını ifade eder. Maddi mallar aracılığıyla bu eylemler gerçekleştirilir. Ürün bazlı iş modeli, ham kaynakların, işlenmiş ürünlerin veya kullanıma hazır malzemelerin satışına izin verir. Bu iş modelleri genellikle B2B e-ticaret işletmeleri tarafından kullanılır.

Hizmet Odaklı B2B

Hizmete dayalı B2B, somut mallar yerine doğrudan işletmelere hizmet satmayı içeren bir iş stratejisini ifade eder. İş amaçlı hizmetlerin üretimi ve satışı bu faaliyete dahildir. Bu kapsam, örneğin, işletmelere yatırım danışmanlığı sağlayan bir finansal kuruluş tarafından sunulan hizmeti içerir. Başka bir örnek vermek gerekirse, hizmete dayalı satışlar, reklam ajanslarına fotoğrafçılık hizmetleri sunan bir işletmeyi tanımlamak için de kullanılabilir.

Yazılım Tabanlı B2B

Yazılım tabanlı B2B faaliyetleri, BT ürünlerinin satışına odaklanan faaliyetlerdir. Faaliyetin bu şekilde tanımlanabilmesi için satışın işletmelere yönelik olması gerekir. Örnek olarak, restoranlara sipariş izleme yazılımı sağlayan bir BT işletmesinin operasyonlarını düşünün. Yazılım tabanlı şirketlerarası satış faaliyetleri, teknik destek, kurulum ve dijital ürün teslimatını içerebilir.

B2B Nedir ? B2B İş Modeli Nasıl Çalışır?

Şirketler arası ticarete dayalı iş modelinin uygulanabilmesi için öncelikle hedef kitlenin belirlenmesi gerekmektedir. Ürünlerinizin hangi sektörlere çözüm sunduğunu belirleyerek hedef kitlenizin parametrelerini belirlemeye başlayabilirsiniz. Hizmetinizin hedeflendiği sektördeki işletmeleri araştırmanız bu noktada yardımcı olacaktır. Aşağıdaki konularda araştırma yaparak etkinliklerinizin amacının ne olduğuna karar verebilirsiniz.

  • İş profilleri
  • Çeşitli ihtiyaçlar
  • Sektöre göre tüketici davranışı
  • Müşteri demografisi ve tüketicilerle ilgili iş ihtiyaçları

Hedef pazarınızı belirledikten sonra ürünlerinizi satmayı düşündüğünüz işletmelerle iletişime geçmelisiniz. Etkin bir pazarlama kampanyası yürüterek markanızın hizmet verdiği sektörde tanınır olmasını sağlayabilirsiniz. Sosyal medya reklamları, B2B pazarlama için uygun bir ortam sunar.

Ürün sınıflandırması B2B etkileşimlerinde önemli bir sorundur. İşletmelere çevrimiçi platformlar üzerinden mal veya hizmet sunmayı düşünüyorsanız sağlam bir plan oluşturmanızı öneririz. Firmalar arası satış konsepti, kısmen lojistik yönetimi kullanılarak uygulanmaktadır. Sektörel ihtiyaçların zamanında karşılanabilmesi için ürün ve hizmetin planlanan zamanda sunulması gerekmektedir. Mükemmel bir lojistik planı oluşturarak satışlarınızda müşteri memnuniyetini artırabilir ve B2B e-ticarete olumlu bir örnek oluşturabilirsiniz.

B2B İş Modelleri Hangi Faydaları Sağlar?

Şirketten şirkete satış yaklaşımının bir yararı, talebin tutarlılığıdır. İşletmelerin operasyon ve üretim için ihtiyaç duyduğu mallardır. Kurumların içindeki satış eğilimleri, perakende sektöründekilerden daha az değişkendir. Sonuç olarak, aynı müşterilere uzun bir süre boyunca yüksek kaliteli mal ve hizmetler sunmaya devam etmek mümkündür.

Firmalar arası satışların bir faydası, reklam ve pazarlama giderlerinin basitliğidir. İşletmeler için satış faaliyetleri yürütürken milyonlarca kişinin reklam ve iletişim faaliyetlerine katılma zorunluluğu yoktur. Doğru pazarlama bütçesi ile müşterilerinizle bu şekilde iletişim kurabilirsiniz.

Online Alışveriş ile B2B İş Modeli

B2B e-ticaret yöntemleri hem alıcılar hem de satıcılar için kolaylık sağlarken fiziksel bir alana sahip olmayı gereksiz kılmaktadır. Bir çevrimiçi mağaza açarak müşterilerinizin ürünlerinize doğrudan erişmesini sağlayabilirsiniz. Web sitenize yüksek kaliteli fotoğraflar ekleyerek müşterilerinize ürünlerinizi derinlemesine inceleme fırsatı sağlayabilirsiniz.

İşletmeler arası satış faaliyetlerinde pazarlama ve iletişim açısından da e-ticaret önemli faydalar sunmaktadır. Online satış işlemleri için reklam bütçenizi maksimize ederek etkili sonuçlar alabilirsiniz. Google ve sosyal medya reklamları ile hedef kitle oluşturarak işletme sahiplerine de ulaşabilirsiniz. Etkili bir çalışma yaparak ürünlerinizin hedeflediğiniz segmentlere satıldığından emin olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir